Sindikati in podnebne spremembe: Utrinek s sindikalnega treninga na Portugalskem

Drugi decembrski teden je v Sesimbri na Portugalskem potekal trening z naslovom Adaptation to climate change. Consequences for workers. Dogodek je organiziral Evropski sindikalni inštitut (ETUI), tema srečanja pa je bila sindikati in podnebne spremembe.

Naš aktivist Tadej se je treninga udeležil z veliko mero navdušenja in želje po novem znanju. Takole poroča: »Na treningu smo obravnavali konkretne posledice, ki se utegnejo pripetiti delavkam in delavcem širom Evrope, če se bodo podnebne spremembe in okoljska kriza nadaljevale brez našega ukrepanja. Slovenijo utegnejo doleteti visoke temperature, izguba biotske raznovrstnosti in številni požari v naravi. Vse to pa lahko povežemo pod skupni imenovalec, ki sliši na ime podnebne spremembe. Ne le, da bo ogrožena naša okolica, ogrožena bodo tudi naša delovna mesta, saj Sloveniji grozi izguba delovnih mest v različnih panogah. Najbolj bo ogrožena mesna industrija, pa solinarstvo, gozdarstvo in kmetijstvo, medtem ko bomo razsežnosti podnebnih sprememb čutili tudi v turizmu.

Da bi preprečili takšen epilog, smo na treningu oblikovali učinkovite ukrepe, stališča in programe, s katerimi bi zajezili naraščanje visokih temperatur. Eden od njih je tudi udejanjiti politiko »pravičnega prehoda«. Prehod na zelena delovna mesta je nujen in predstavlja našo skupno prihodnost. Zanj se zavzemamo tudi na našem sindikatu. Med treningom sem uspel prisotnim sindikalistkam in sindikalistom predstaviti tudi dosedanje delo Sindikata Mladi plus na področju podnebnih sprememb. Seznanil sem jih z našo prisotnostjo na protestih za podnebno pravičnost in z aktivnim sodelovanjem z različnimi akterji, ki tako ali drugače poskušajo vplivati na oblikovanje slovenske okoljske politike.  Zavzel sem se tudi za boljše mednarodno povezovanje sindikatov na področju podnebnih sprememb. Na mrtvem planetu namreč ni delovnih mest

Trening je torej uspel, boj proti podnebnim spremembam in okoljski krizi pa se nadaljuje, saj nas čaka še veliko dela, medtem ko časa ni več veliko.

Dodatno branje

Dokument Sindikati in podnebne spremembe

“Kapital izkorišča vse”: Sindikalni poudarek s podnebnega štrajka

Intervju z Lučko Kajfež Bogataj: “Ko zmanjka vode, je konec ljubezni”

Podnebne spremembe in delavstvo: Vročina tudi ubija

Za čisto okolje in dostojna delovna mesta

Nehvaležni skeptiki #7: Ali bodo zaradi podnebnih sprememb izginile tudi naše službe?