S 1. januarjem 2020 višja minimalna urna postavka za študentsko delo

Odbor za finance državnega zbora je dal na današnji redni seji zeleno luč predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerem bruto urna postavka za študentsko delo od 1. januarja 2020 ne bo smela biti nižja od 5,4 evra (oziroma od 4,56 evra neto).

Poslanska skupina Levica je letos poleti vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je med drugim vseboval tudi dvig minimalne urne postavke za študente. Znesek je vključeval tudi dodatke za stroške, povezane z delom (prevoz, malica, regres), ki po zakonu o delovnih razmerjih pripadajo samo delavkam in delavcem v rednem delovnem razmerju. Iz predloga je izhajalo, da bi se stroški za študentsko delo zvišali za toliko, da ga delodajalci ne bi več potrebovali. To pa bi marsikaterega študenta ali študentko lahko pahnilo na rob preživetja, saj mora zaradi neurejene štipendijske politike v času študija opravljati tudi občasno in začasno delo.

Pri Sindikatu Mladi plus smo se z zvišanjem minimalne urne postavke strinjali, a ne tako, da bi to pripeljalo do korenitega zmanjšanja obsega študentskega dela. Zato smo predlagali dopolnitve predloga in za minimalno urno postavko naredili nov izračun ter ga posredovali vsem poslanskim skupinam. Naš predlog je bil v nadaljevanju upoštevan.

Po novem bo tako minimalna urna postavka za študentsko delo usklajena z minimalno plačo (oziroma s tem kolikor znaša ura dela pri minimalni plači), s čimer bo zagotovljeno tudi enako plačilo za enako delo, kar pomeni, da ne bo prihajalo do dampinga. Prav tako se bo zato ob vsakokratnem povečanju minimalne plače zvišala tudi minimalna urna postavka za študentsko delo.

*Pomembno! Državni svet je 28. oktobra na izredni seji s 15 glasovi za in 11 proti izglasoval tudi odložilni veto na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zvišuje minimalno urno postavko za študentsko delo. Državni zbor bo moral tako o noveli odločati ponovno. Dogajanje spremljamo in vas bomo o njem tudi sproti obveščali.