Potrjena višja minimalna urna postavka za študentsko delo in ohranitev dodatka za delovno aktivnost!

Včeraj/danes ponoči so poslanke in poslanci potrjevali proračun in kar nekaj drugih zakonov. Po tistem, ko je bil predlog zakona, ki je predvideval zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo sprejet v državnem zboru, so državni svetniki in svetnice nanj izglasovali veto. Zato so ga vrnili v ponovno glasovanje v DZ, kjer je moral zbrati vsaj 46 glasov podpore. To mu je včeraj uspelo, saj je zanj glasovalo 58 poslank in poslancev.

Podobna usoda je doletela zakon, s katerim so želeli ukiniti dodatek za delovno aktivnost. Tudi tega so v parlamentu najprej potrdili, a je nato v državnem svetu veto nanj vložila predsednica ZSSS Lidija Jerkič, kar so svetniki in svetnice tudi potrdili. Zakon pa ob vnovičnem glasovanju v parlamentu namreč ni dosegel zadostne podpore, saj je zanj glasovalo zgolj 39 poslank in poslancev. Dodatek s tem ostaja!

Na obeh področjih smo bili precej aktivni na Sindikatu Mladi plus. Zavzeli smo se za dvig minimalne urne postavke, ki bo od 1. januarja 2020 znašala 5,4 evra bruto ter se vnaprej usklajevala z dvigom minimalne plače. S tem smo zagotovili uveljavitev načela “enako delo, enako plačilo.”

Prav tako smo se aktivno borili za ohranitev dodatka za delovno aktivnost, ki najranljivejšim pomaga pri preživetju. Pri tem lahko rečemo, da gre za resnično zmago civilne družbe in sindikatov, saj smo skupaj z Inštitutom 8. marecCNVOSRdečim križem LjubljanaRdečim križem SlovenijeSlovensko karitasZvezo prijateljev mladine Slovenije – ZPMSZpm Moste PoljeDelavsko svetovalnico in drugimi uspeli pokazati, kako nedopustno je varčevanje na najranljivejših skupinah.

Danes malo proslavljamo, saj smo dokazali, da se da. Združeni, z aktivizmom in vztrajnostjo lahko uspemo. Gremo naprej!