Minister za zdravje priznal, da krši delovno zakonodajo in izkorišča delavke in delavce na ministrstvu

Na Sindikatu Mladi plus smo z zaskrbljenostjo spremljali novinarsko konferenco Ministrstva za zdravje, kjer je minister brezsramno priznal, da zaposleni na njegovem ministrstvu delajo po 12 ur na dan, da so nekateri preobremenjeni, da tega marsikdo ne zdrži in da delamo od sedmih zjutraj do sedmih zvečer. […] Res je, nekateri ljudje so preobremenjeni, iščemo rešitve. Marsikdo zdrži, marsikdo ne zdrži …”

Skrbi nas, da je očitno izkoriščanje delavk in delavcev ter kršenje delovne zakonodaje v Sloveniji že tako normalizirano, da se s tem javno hvalijo kar visoki državni predstavniki. Ministra Bešič Loredana želimo spomniti, da je polni delovni čas v Sloveniji še vedno 40 ur na teden oz. 8 ur na dan.  Dejstvo, da se je v manj kot 9 mesecih na njegovem ministrstvu zamenjalo že kar 6 vodij kabineta, prav tako nakazuje, da so zaposleni tam izpostavljeni hudi preobremenjenosti in visokim pritiskom. To zagotovo ne predstavlja zdravega in varnega delovnega okolja, ki ga je delodajalec, v tem primeru država, dolžan zagotavljati svojim zaposlenim. Če za Bešič Loredana ‘principi iz gospodarstva’ pomenijo brezsramno kršenje delovne zakonodaje in izkoriščanje delavcev ter delavk, mu predlagamo, da se seznani z določili Zakona o delovnih razmerjih, ki velja za vse zaposlovalce, tudi državo. Hkrati pozivamo Inšpektorat RS za delo, da glede na očitno prisotne kršitve delavskih pravic na ministrstvu za zdravje izvede nadzor in sankcionira tiste, ki so krivi za slab položaj zaposlenih. 

Pozdravljamo sicer, da minister pripravlja nujno potrebno reformo zdravstvenega sistema. Vendar pa mu ob tem svetujemo, da sprejme pomoč civilno družbenih organizacij, npr. Glas ljudstva, ki mu že več mesecev poskušajo pomagati pri oblikovanju reforme, predstavljajo konkretne rešitve in ukrepe ter se želijo vključiti v pripravo teh reform. Sodelovanje s civilno družbo in sindikati bi ne samo razbremenilo ministrstvo, ampak predvsem omogočilo pripravo kakovostnih ukrepov, ki bodo širše družbeno sprejeti, predvsem pa odgovarjali na potrebe ljudi, pacientk in pacientov.