Escape room: Pobegni pred kršitvami na trgu dela … in se jim upri!

Na Sindikatu Mladi plus smo med 7. in 28. oktobrom imeli v Ljubljani odprt našo sobo pobega oziroma Escape Room z imenom Pobegni pred kršitvami na trgu dela. Na dan se je v sobi pobega oglasilo do pet različnih ekip, ki so imele od 2 do 8 članov in članic, skupaj pa ga je obiskalo več kot 350 udeleženk oziroma udeležencev, predvsem mladih. Za srednješolce je potekalo tudi srednješolsko tekmovanje za najboljšo skupino. Najboljši čas sta imeli dve skupini iz Šolskega centra Ljubljana, ki ta za pobeg iz sobe potrebovali 57 minut. Absolutno najboljša ekipa pa je bila skupina študentk socialne pedagogike s časom 41 minut. Vstop je bil za vse brezplačen.

Sobo pobega smo zasnovali kot izobraževalno metodo, ki temelji na izkustvenem učenju, učenju prek nalog ter medsebojnem sodelovanju. Z njo smo simulirali trg dela, saj smo predstavili pogoste situacije in izzive, s katerimi se mladi srečujejo na njem. Osnovana je bila na raziskavi, ki smo jo izvedli v začetku leta, v kateri smo mlade spraševali o njihovih izkušnjah na trgu dela. Vsaka uganka sobe pobega je bila tako sestavljena iz resnične izkušnje mladih, mi pa smo jo prikrojili. Tematsko je soba pobega predstavljala študentsko sobo mlade absolventke Sindi, ki se po končani diplomi in preteku statusa študentke znajde na trgu dela. Udeleženke in udeleženci sobe pobega so ji, da so pobegnili iz nje in pred kršitvami na trgu dela, pomagali s svojo lastno iznajdljivostjo. Sindi je namreč izkusila številne kršitve, od diskriminatornih oglasov, neplačanega uvajanja, zavajanja s strani platformnih korporacij, prisilne espeizacije do končne revščine, ko se je posvetovala s prijatelji, se spoznala z delavskimi pravicami in na koncu pristopila k sindikatu.

S sobo pobega smo želeli na oseben in igriv način mlade opozoriti in spoznati s kršitvami na trgu dela. Prek različnih izobraževalnih vsebin, so se morali mladi znajti v sobi pobega, dobili so namige, uganke in izzive, kako najti rešitve v primeru kršitev njihovih pravic. Te namige, so morali primerno uporabiti, s čimer so se rešili in na koncu našli ključ za izhod iz sobe pobega. Po izkušnji sobe pobega je sledila razprava z udeleženci, kjer so delili svojo osebno in učno izkušnjo: s katerimi kršitvami so se sami soočili, kako so se lotili reševanja nalog in kaj so se ob tem naučili. Na podlagi izkušnje in novih znanj, ki so jih pridobili, so podali tudi predloge za izboljšanje položaja mladih na trgu dela. Na podlagi teh bomo konec januarja priredili konferenco, na kateri bomo predstavili ključne ugotovitve in predloge naslovili na odločevalce.

Udeleženci so pridobili znanje o delovni zakonodaji, o delavskih in socialnih pravicah pri nas, pogostih kršitvah na trgu dela ter o tem, kako se  kršitvam upreti. Izvedeli so tudi, kdo so pristojni akterji in institucije, ki jim pri tem lahko pomagajo in kakšni so postopki za uveljavljanje pravic. Na koga se lahko obrnejo, ko se soočijo s kršitvami svojih pravic, ko imajo vprašanja ali potrebujejo nasvet glede prihodnje vključenosti v delovni proces. Naučili so se tudi, kaj je diskriminacija na trgu dela in kako ukrepati proti njej. Spoznali so pasti negotovih oblik dela, se seznanili s svojimi pravicami in dolžnostmi v primeru brezposelnosti in iskanja zaposlitve. Na podlagi tega so bolje informirani in pripravljeni za vstop na trg dela, saj je izkušnja sobe pobega mlade soočila s težko realnostjo in jim pokazala kako se z njo spoprijeti.

V Sindikatu Mladi plus si že vrsto let prizadevamo, da bo enkrat trg dela za mlade in druge delavke in delavce brez kršitev. Da delavkam in delavcem ni treba bežati pred kršitvami, temveč da se jim uprejo in jih skupaj premagajo. Upri se kršitvam tudi ti! Pridruži se nam!