Sv. Donald, zavetnik delavstva?

Zdaj, ko bodo v ZDA, kot vse kaže, dobili novega predsednika, se velja na politično dogajanje na drugi strani luže ozreti tudi z vidika delavk in delavcev. Kaj so jim prinesla štiri leta Donalda Trumpa in kakšna vprašanja poraja bližnja prihodnost?

Ko smo leta 2016 spremljali ameriške predsedniške volitve in končno bitko med Donaldom Trumpom in Hillary Clinton, nam je padlo v oči, kako dobro se je Trump znal približati in dobrikati delavstvu, še posebej v državah t. i. rjastega pasu,  ki se, poenostavljeno povedano, razteza od zvezne države New York, Pensilvanije, Ohia do Indiane, dela Michigana in Wisconsina. Gre za nekdaj glavno središče industrializacije v Severni Ameriki, danes pa je omenjeni pas sinonim za zastarelo, propadajočo industrijo ter za vselej izgubljene službe. 

[…]

Od daleč je bilo vse skupaj sicer videti čudno: le kako je dobršen del ameriških delavk in delavcev tako zelo zaupal ravno njemu, »kravatarju« iz newyorške stolpnice, bogatašu, ki je svoje bogastvo v veliki meri podedoval, obenem pa v življenju verjetno ni nikoli tako trdo delal kot denimo delavec za tekočim trakom v kakšni od tovarn ameriškega avtomobilskega giganta General Motors. Kako mu je torej uspelo prepričati ameriško delavstvo in najpomembneje – ali je izpolnil svoje obljube?

Preberite več:

Štiri leta pozneje – Donald Trump in ameriško delavstvo