Vloga sindikatov v poznem kapitalizmu – Posnetek okrogle mize v Pritličju

Ta teden smo na Sindikatu Mladi plus izvedli več aktivnosti v okviru našega Festivala dostojnega dela, ki smo ga organizirali okoli 7. oktobra, svetovnega dneva dostojnega dela.

Ena od aktivnosti je bila tudi okrogla miza, ki smo jo pripravili v sredo, 7. oktobra, v ljubljanskem Pritličju in na kateri smo s tremi gosti razpravljali o vlogi sindikatov v poznem kapitalizmu.

Metode delavskega boja, ki so učinkovale v preteklem stoletju, se danes zdijo izpete. Pritisk kapitala narašča, vedno več je prekarnih oblik dela. Kako se organizirati? Kakšna je lahko vloga sindikatov dandanes, smo zapisali v napovedi. O perspektivah in dometih sindikalnega delovanja v eri kapitalizma korporacij, v času poblagovljenja vseh vidikov življenja, v sistemu, za katerega predvidevamo, da ima omejen rok trajanja, a si njegov konec težko predstavljamo, pa smo se nato pogovarjali z dr. Gorazdom Kovačičem, predavateljem na Oddelku za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete in predsednikom Sindikata Univerze v Ljubljani, Davidom Švarcem, izkušenim sindikalistom ter generalnim sekretarjem Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, ter z Miletom Zukićem, sindikalistom in aktivistom.

Posnetek dogodka, ki ga je moderirala naša aktivistka Staša, si lahko ogledate spodaj.