Tukaj je nov Festival dostojnega dela! Pripravili smo več sindikalnih in delavskih vsebin

Skozi čas, prostor, družbene ureditve, ideologije in načine produkcije se razumevanje in vrednotenje človeškega dela nenehno spreminja. Delo kot koncept in kot dejavnost vsebuje številne paradokse: nekateri delajo vse več, drugi so trajno brezposelni; tisti, ki delajo manj, pogosto zaslužijo več; plačano delo je vse bolj fleksibilno, a ob tem  so življenja delavk in delavcev vse bolj toga. Sindikati se zavzemamo za dostojna delovna mesta, ki zagotavljajo dostojno plačilo za delo, delavske in socialne pravice, možnost delavskega samoorganiziranja ter življenja v zdravem in nediskriminatornem okolju. V luči tega je Mednarodna konfederacija sindikatov pred dobrim desetletjem 7. oktober razglasila za mednarodni dan dostojnega dela.

Na Sindikatu Mladi plus letos ta dan obeležujemo s celotedenskim Festivalom dostojnega dela, kjer bomo s serijo dogodkov odpirali vprašanja o tem, kaj nam (plačano) delo pomeni danes in kaj pravzaprav je dostojno delo. Opozarjali bomo na kršitve, s katerimi se delavke in delavci srečujemo v svetu dela, in se spomnili tudi na zgodovino delavskega boja.

Na Festivalu dostojnega dela se bodo prepletale teoretske, praktične in kulturno-umetniške prakse, vsekakor pa bo to tudi priložnost za sklepanje novih tovariških poznanstev.

Program

Sobota, 3. 10., ob 15:00: 

Sprehod po delavski Ljubljani v sodelovanju z Alternative tours Ljubljana

Po zgodovini delavske Ljubljane in njenih proletarskih predelih se bomo sprehodili z dr. Boštjanom Plutom iz Alternative Ljubljana. Na krajšem pohodu bomo dobili vpogled v začetke industrializacije, delavskega organiziranja ter delavske in ostale boje za svobodo.

Več tukaj


Sreda, 7. 10., in četrtek, 8. 10., od 12:00 do 15:00, Prešernov trg:

Razgovor za delo 

Te zanima, kako je videti razgovor za delo? Kako poteka, kakšna vprašanja lahko pričakuješ in na kaj moraš biti pozoren_na? Pridi in preizkusi svoje veščine v simulaciji razgovora z delodajalci (v primeru dežja odpade).


Sreda, 7. 10., ob 18:00, Pritličje:

Okrogla miza: Vloga sindikatov v poznem kapitalizmu ☑

Metode delavskega boja, ki so učinkovale v preteklem stoletju, se danes zdijo izpete. Pritisk kapitala narašča, vedno več je prekarnih oblik dela. Kako se organizirati? Kakšna je lahko vloga sindikatov dandanes? O perspektivah in dometih sindikalnega delovanja v eri kapitalizma korporacij, v času poblagovljenja vseh vidikov življenja, v sistemu, za katerega predvidevamo, da ima omejen rok trajanja, a si njegov konec težko predstavljamo – bomo ob svetovnem delu dostojnega dela razpravljali na okrogli mizi. Udeleženci, s katerimi bomo skušali vzpostaviti izhodišča za pričujočo in nadaljnje razprave, so:

  • Dr. Gorazd Kovačič, predavatelj na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, predsednik Sindikata Univerze v Ljubljani,
  • David Švarc, generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije,
  • Mile Zukić, sindikalist in aktivist.

Dogodek bo moderirala aktivistka Sindikata Mladi plus Staša Jovanović. 

Več na:

Vloga sindikatov v poznem kapitalizmu – Posnetek okrogle mize v Pritličju


Četrtek, 8. 10., ob 16:00, Kinoteka:

Kino: Po isti poti se ne vračaj (90 min, 1965) ☑

Vsakdan sezonskih delavcev, ki ga poleg pretepov, alkohola, nogometa in bežanja, spremljajo tudi nezaželjene zveze s slovenskimi dekleti, nostalgija po domačih krajih in zasmehovanje pravih Slovencev. Je nacionalna pripadnost res tista, ki določa kdo je komu brat in kdo sovrag? Mar to, kar boli, določajo samo rezila nožev in gluhe stene nastajajočih nebotičnikov?

Na voljo so brezplačne vstopnice. Če bi si želeli z nami ogledati film, nam pišite na pisarna@mladiplus.si.


Sobota, 10. 10., ob 15:00: 

Sprehod po delavski Ljubljani v sodelovanju z Alternative tours Ljubljana 

Po zgodovini delavske Ljubljane in njenih proletarskih predelih se bomo sprehodili z dr. Boštjanom Plutom iz Alternative Ljubljana. Na krajšem pohodu bomo dobili vpogled v začetke industrializacije, delavskega organiziranja ter delavske in ostale boje za svobodo.