Debirokratizacija? BUČA! To je mini davčna reforma!

Vladni strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi Ivan Simič, je pred nekaj dnevi predstavil »številne ukrepe na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju za zagon gospodarstva in poenostavitev poslovanja«.

BUČA!

Pod pretvezo debirokratizacije vlada pomaga bogatim, namesto, da bi pomagala večini. V resnici gre namreč za mini davčno reformo, s katero želijo najbogatejšim podeliti odpustke na račun običajnih ljudi. Med drugim želijo znižati davke na kapital, uvesti socialno kapico za najbogatejše in bogatim tujcem omogočiti nakup državljanstva.

Če bi dejansko šlo za resnično debirokratizacije, bi bilo to precej dobro, saj bi tako olajšali določene postopke ter z njimi izboljšali položaj prebivalstva. Vendar pa se za vsem skupaj skrivajo drugačni interesi trenutne vlade, ki jih želi priročno, populistično zapakirati in zamaskirati.

Med drugim predlaga:

  • Spremembo splošne davčne olajšave, ki spet razbremenjuje tiste z najvišjimi dohodki, ni pa usmerjena k razbremenitvi plač srednjega razreda;
  • Uvedbo socialne kapico, pri kateri gre za razbremenitev plač najbogatejših. Tisti, ki imajo najvišje dohodke (6000 evrov mesečno bruto), bi plačevali manj davkov. Omejitev plačevanja prispevkov za socialno varnost nad določeno višino bi povzročila manjši priliv v zdravstveno in pokojninsko blagajno, hkrati pa bi tako razbremenili neto plače najbogatejših. Izpad sredstev zaradi uvedbe socialne kapice v socialnih blagajnah bi v prihodnosti pomenilo krčenje pravic iz tega naslova, kar bi najbolj prizadelo posameznice in posameznike z nizkimi dohodki;
  • Znižanje obdavčitve kapitala (iz 27,5 odstotka na 25 odstotkov). Obremenitev kapitala  je v Sloveniji pod povprečjem EU, oziroma smo ena od držav v EU, kjer je obdavčitev kapitala celo najnižja;
  • Ukinitev povračil stroškov za prevoz na delo in z dela v višini javnega prevoza. Vlada predlaga, da se povrne zgolj kilometrina v višini 0,10 eur/km, kar ne bi pokrilo stroškov prevoza mnogih delavk in delavcev, ki uporabljajo javni promet;
  • Uvedba zlate vizumske sheme, ki je namenjena bogatim tujcem, s katero bi si ti lahko praktično kupili slovensko državljanstvo.

V času, ko se socialne stiske v Sloveniji samo še povečujejo, ko imamo že več kot 80.000 brezposelnih ljudi in jih zmerjamo z delomrzneži, vlada načrtuje, kako bodo tisti z najvišjimi prihodki prispevali še manj v državne blagajne, ki so že tako ali tako osiromašene.

Vladi torej ne gre za dejansko debirokratizacijo, ampak je pripravila »mini davčno reformo«, s katero bo razbremenila najbogatejše, s tem pa ogrozila prilive v državno blagajno in v naslednjem koraku tudi dostopnost različnih javnih storitev.