Kakšen je ekonomski in socialni položaj mladih v Sloveniji? – Pred praznikom dela predstavitev rezultatov ankete

Danes smo na spletni novinarski konferenci ob prihajajočem prazniku dela opozorili na ekonomski in socialni položaj mladih – študentov, prekark in prekarcev, brezposelnih – v Sloveniji ter predstavili rezultate naše pravkar zaključene ankete, ki je nastala v sklopu projekta Delam, nimam za burek, ki ga financira program Erasmus+: Mladi v akciji.

Delimo videoposnetek srečanja z mediji na daljavo:

Ekonomski in socialni položaj mladih – Rezultati ankete

Danes smo na spletni novinarski konferenci ob prihajajočem prazniku dela opozorili na ekonomski in socialni položaj mladih – študentov, prekark in prekarcev, brezposelnih – v Sloveniji ter predstavili rezultate naše pravkar zaključene ankete, na katero ste odgovarjali tudi vi – hvala! Več o glavnih zaključkih in poudarkov našega raziskovanja pa bo mogoče kmalu izvedeti tudi na naši spletni strani >>> https://www.mladiplus.si/2020/04/30/kaksen-je-polozaj-mladih/

Objavil/a Mladi plus dne Četrtek, 30. april 2020

Živel praznik dela!

Objavljamo tudi našo izjavo ob prazniku dela in izpostavljamo naslednji poudarek: »Odločevalce tako pozivamo, da oblikujejo ukrepe, s katerimi bodo pomagali mladim, v bodoče pa pričakujemo, da bodo vse skupine delavk in delavcev obravnavali enakopravno ter ne samo dodatno poglabljali ekonomskih in socialnih razlik med njimi. Pri tem morajo nujno upoštevati tudi socialni dialog in priporočila sindikatov.

Obenem ne smemo pozabiti, da politike zaposlovanja ne nastajajo samo na nacionalni ravni, temveč je pomemben tudi evropski okvir. Ravno v tem času se namreč oblikuje tudi bodoča shema Jamstva za mlade (Youth Guarantee), ki ji grozi krčenje sredstev, hkrati pa odgovorni pri oblikovanju tovrstnih ukrepov pogosto pozabljajo na njihovo kakovost. Zato smo ravno v teh dneh v Evropski konfederaciji sindikatov (ETUC) predsednici Evropske komisije Ursuli on der Leyen in komisarju za delovna mesta in socialne pravice Nicolasu Schmitu poslali pobudo, naj okrepi shemo Jamstvo za mlade. Naš poziv lahko preberete na tej povezavi.

Vsem mladim pa ob prihajajočem prazniku dela predvsem želimo vse dobro. Naj bo ta praznik vseeno spomin na borke in borce, ki so v preteklosti izborili ogromno delavskih in socialnih pravic, ter hkrati opomnik vsem nam, da se moramo tudi danes še naprej boriti za izboljšanje našega položaja, pa za dostojno delo in za dostojno življenje.

Živel praznik dela, 1. in 2. maj! Živel praznik vseh delavk in delavcev!«

Izjava je v celoti dostopna tukaj: Ekonomski in socialni položaj mladih v Sloveniji

Glavni zaključki

Nekaj glavnih ugotovitev pa v obliki infografik (ki so sicer tudi vključeni v izjavo za javnost) delimo v nadaljevanju: