V karanteno naj odide vlada! – O sramotnem, nesolidarnem in neprimernem dvigu plač!

Včeraj nas je vse skupaj dosegla novica, da bodo ministri in državni sekretarji nove vlade imeli najvišje mogoče plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako po novem določen 61. plačni razred, za ministre pa 64. Plačni razred ministra sicer določi predsednik vlade v okviru določenega razpona, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo.

Na Sindikatu Mladi plus izražamo ogorčenje ob zvišanju plač, kot ga je zagotovila vlada!

Ob sprejemanju interventnih ukrepov, s katerimi naj bi reševali trenutno krizo okoli epidemije novega koronavirusa, vlada brezsramno skrbi predvsem za lastne interese.

Vir: sposojeno od Prapese

V Sloveniji imamo na eni strani delavke in delavce, ki garajo v najbolj obremenjenih dejavnostih (zdravstveno osebje, trgovci, zasebno varovanje itd.), na drugi strani pa smo že priča odpuščanju oziroma krčenju gospodarske dejavnosti zaradi izbruha virusa. Nekje vmes so se znašli redno zaposleni delavci in delavke, ki bodo zaradi čakanja na delo in izostanka od dela zaradi varstva otrok v prihodnosti utrpeli znižanje prihodkov, medtem ko še vedno ostajajo popolnoma spregledani dijaki, študentje, samozaposleni ter druge prekarne delavke in delavci, ki jih predlagani ukrepi zaenkrat sploh ne naslavljajo.

Naša aktualna vlada je torej v teh izrednih razmerah tistim, ki imajo že tako ali tako veliko, podarila še več. Istočasno je pozabila na tiste, ki imajo najmanj. Na ljudi, ki s svojim delom ne morejo dostojno preživeti, ker so plače že tako ali tako mizerne, na delavce in delavke, ki v teh dneh pri delu ogrožajo svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih. Da tistih, ki niso redno zaposleni in jim pravice iz dela ne pripadajo v celoti, sploh ne omenjamo. Vlada pa je očitno presodila, da si tisti, ki imajo že tako ali tako nadpovprečne plače, zaslužijo še več. To ni le sramotno, nespodobno, nesolidarno in popolnoma neprimerno, ampak je preprosto – ogabno!

In če svoja dejanja opravičujejo s tem, da imajo zdaj povečan obseg dela, se lahko samo – retorično? – vprašamo, zakaj ne odgovarjajo na pobude organizacij civilne družbe in sindikatov, ki jih v teh dneh ne manjka. Med drugim smo jim že pred tednom dni poslali naš poziv za zaščito popolnoma VSEH delavk in delavcev v času epidemije novega koronavirusa, a nismo dobili nobenega odziva.

Pri Sindikatu Mladi plus tako odločno in jasno zavračamo povišico za ministre in državne sekretarje. In sporočamo: Tega ne bomo pozabili!