O spornem retvitu kriznega štaba: Preresni časi za preslabe štose

Vlada Republike Slovenije je pred dnevi zanimanja vredno potezo povlekla z ustanovitvijo novega organa, ki beleži porast epidemije koronavirusa covid-19, saj bi pričakovali, da bo glavni posrednik med virusom, državo in ljudstvom ostal Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je, kot je zapisano v osebni izkaznici inštituta »osrednja nacionalna ustanova, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva Republike Slovenije s pomočjo ozaveščanja prebivalstva in drugih preventivnih ukrepov«.

Preračunljivo potezo pa je vlada izpeljala, ko se je odločila, da ta organ, ki naj bi skrbel za trenutno krizno situacijo v državi, to je preprečevanje širjenja epidemije, poimenuje s samostalnikom, ki prihaja iz vojaške terminologije – štab. Krizni štab Republike Slovenije.

Če smo z naslova klasičnih mainstream medijev navajeni že vsega in, če odprtih rok sprejemamo sovražni govor, hude kršitve zakona, toleriramo korupcijo in ostale manjše ali večje lapsuse s strani naših političnih funkcionarjev pa nas je vendarle še možno presenetiti, možno nas je presenetiti »viralno«. To je pred dnevi uspelo upravljalcem twitter računa Kriznega štaba Republike Slovenije. Z retvitom ali poobjavo twitterjevega uporabnika z imenom »Marko« si je štabova komunikacija (in to v manj kot tednu dni) mastno pljunila v svojo skledo. Poobjava zapisa: »Psihiatri iščejo 4 paciente, ki so utekli iz karantene. Imajo virus covid-marks/lenin«, kaže na – z najlepšimi besedami ki jih naš besednjak premore – skrajno neokusno in  izjemno neprofesionalno obnašanje štaba. Zapis bi v hipu lahko spregledali in vrgli v prepoln koš banalnih tvitov, ki jih producirajo nemočni posamezniki.

Če se zapis, ki je po naših ugibanjih želel doseči humorni učinek – predvidevamo, da je avtor želel doseči register šale –, ne bi pojavil na twitter računu prvega in edinega vladnega organa, ki  mu je vlada pripisala trenutno najvišjo operativno avtoriteto v državi, bi se izgubil v velikem viralnem morju. A tvit je odjeknil na profilu kriznega štaba – organa od katerega naj bi pričakovali, da bo zajezil epidemijo, priskrbel respiratorje, razbremenil preobremenjene zdravstvene delavke in delavce, nam zagotavljal obvestila in napotke o zdravstvenih ukrepih, o prostem gibanju, o zaprtju javnih ustanov, o življenju ali smrti družbenega življenja …Vendar ne! Namesto, da bi strokovnjaki z vodjo štaba Jelkom Kacinom na čelu, ki o »štirih pacientih iz psihiatrije« ne ve nič, v twitter račun štaba naj bi celo vdrli hekerji (jasno je, da so bile te navedbe neutemeljene, za spletni portal necenzurirano.si so s policije namreč potrdili da »v omenjenem primeru niso prejeli prijave«), državljanom ter državljankam posredovali kredibilne informacije in sprejemali koristne ukrepe, širijo tako slabe štose, da ti izgubijo tudi svojo poanto, ki se skriva v ideološkem učinku, ki naj bi ga šala sicer imela.

Zaradi epidemije je javnost prestrašena, del populacije je zbolel, večji del nje je v rizični skupini, družbene in ekonomske posledice zdravstvene krize so upravičeno zaskrbljujoče, a krizni štab se namesto z deljenjem rokavic za enkratno uporabo in zaščitnih mask, kot to na primer počnejo v drugih evropskih državah, ukvarja z zabavljanjem samega sebe: s takimi retviti se ne posmehuje le v »štosu« omenjenim psihiatričnim pacientom, temveč vsem obolelim, zdravstvenem osebju, delavkam in delavcem, ki so (samo)zaposleni v panogah, ki se ne morejo čez noč ustaviti, tistim, ki delajo od doma, tistim, ki so zgubili svojo študentsko posteljo, tistim, ki nimajo dostopa do mila in tekoče vode, malodane vsem. Morda se držijo reka, da »je smeh pol zdravja«, a kaj ko jim osnovne higiene močno primanjkuje.

*Opomba! Vlada je 25. marca v celoti prevzela odgovornost za obvladovanje krize, ki jo je povzročil novi koronavirus, zato delovanje kriznega štaba, ki je bil potreben predvsem v prehodnem obdobju, zdaj ni več potrebno, so pojasnili odgovorni. Krizni štab je zdaj ukinjen, polno odgovornost za obvladovanje epidemije pa tako prevzema vlada.