Zaenkrat prevladal razum: izglasovan veto na ukinitev dodatka za delovno aktivnost

S trinajstimi glasovi za in tremi proti je bil danes v državnem svetu sprejet odložilni veto na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki med drugim ukinja dodatek za delovno aktivnost. Zdaj je na potezi – ponovno – državni zbor.

Sprejem veta pomeni, da bo moral državni zbor o noveli odločati znova, pri tem pa bo za potrditev potreboval 46 glasov poslank in poslancev. Sprejem veta so v državnem svetu sicer predlagali predstavniki interesne skupine delojemalcev oziroma sindikatov. Sindikati smo prepričani, da spremembe ne vodijo v hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči, kar zagovarja ministrstvo za delo, temveč v poslabšanje njihovega socialnega in materialnega položaja. Dodatek namreč v osnovi prejemajo tisti, ki so delovno aktivni in hkrati prejemajo socialno pomoč, ker njihov dohodek ne omogoča preživetja.

Seja državnega sveta je tokrat potekala v Domu sindikatov v Ljubljani. Foto M. K.

Skupna izjava reprezentativnih sindikalnih central o ukinitvi dodatka je dostopna tukaj, o tem, zakaj smo proti temu, da bi jo najslabše odnesli najrevnejši, pa smo že pisali na tej povezavi.

Povzeto z zsss.si