Nehvaležni skeptiki #11: Mladi o pokojninah

Za otvoritev 2. sezone Nehvaležnih skeptikov se poglobimo v področje pokojnin in iščemo odgovore na naslednja vprašanja: ali gre pri pokojninah za preveč zapleteno temo, da bi se o njej lahko normalno pogovarjali? Je to posledica tega, da se sam pokojninski sistem prepogosto spreminja in naj bi bil tako ali tako tik pred sesutjem?
In po drugi strani: ali mladi dejansko razmišljamo o pokojnini? Jo sploh lahko upravičeno pričakujemo? Ali pa skrb za dostojno življenje na stara leta samo premikamo v nedoločljivo prihodnost, ko naj bi bilo že vse drugače? In nenazadnje: kako se je pravica do pokojnine zgodovinsko gledano sploh pojavila in čemu naj bi bila namenjena?

Pri iskanju odgovorov smo si pomagali z osebnimi zgodbami treh delavk različnih generacij, ki delajo prek različnih oblik dela in so spregovorile posebej za Nehvaležne skeptike. Ukvarjali smo se tudi z razlago različnih pokojninskih sistemov in se ozrli v tujino. Ter razkrili s kakšnim konceptom se bomo lotili vsebin v novi sezoni vašega najljubšega delavskega in sindikalnega podcasta 😊. Vse to in še več. Vabljeni k poslušanju!

Prenesi mp3 (Duration: 1:06:13 — 77.7 MB)

Nadaljnje branje

Robin Blackburn, Banking On Death: Or Investing in Life: The History and Future of Pensions

Vesna Leskošek, Revščina starejših žensk v Sloveniji

Kazalniki dohodka, revščine in socialne izključenosti, Slovenija, 2016

Članki:

America’s reluctant septuagenarian workforce

The Recession Hurt Americans’ Retirement Accounts More Than Anybody Knew

A foundation, not a net

Which side is your pension on

Podcast:

This is Hell! – End of the road: On the low-wage labor of senior nomads at the end of retirement.