Ob 8. marcu sporočamo: Naj se sliši glas žensk! Vsak dan!

Ob mednarodnem dnevu žensk na Sindikatu Mladi plus izpostavljamo položaj žensk, ki se v naši družbi poslabšuje.

Smisel praznika je zgodovinsko povezan z obeležitvijo boja za ekonomske, socialne in politične pravice žensk in ravno ta področja so še dandanes ključna za zagotavljanje enakopravnosti in enakosti žensk.

Letos pa ob tej priložnosti, kot eno glavnih sporočil, poudarjamo tudi pomen volilne pravice žensk. V supervolilnem letu, ki je pred nami, pozivamo vse ženske, naj se udeležijo volitev. In da se tudi na tak način zavzamejo za politike in ukrepe, s katerimi bi izboljšali položaj žensk v družbi. Ženske smo tiste, ki lahko prinesemo spremembe. Smo tiste, ki smo lahko nosilke progresivnih idej, borke za pravičnejšo, enakopravnejšo in naprednejšo družbo. Zato je ključno, da tudi na dan volitev podpremo tiste opcije, ki bodo to zagotovile. Na Sindikatu Mladi plus bomo v času predvolilne kampanje izvajali izobraževanja in poskrbeli za informiranje volivk in volivcev, pri čemer bomo posebno pozornost namenili prav mobilizaciji žensk in mladih za udeležbo na volitvah. Verjamemo namreč, da sta prav ti dve skupini ključni za zagotovitev rekordnega števila ljudi na volitvah in za izvolitev socialne, delavstvu prijazne in progresivne opcije.

Zato naj se sliši glas žensk! Danes, 8. marca, 24. aprila na volitvah, in predvsem vsak dan! Ne potrebujemo rož, ne potrebujemo čokolade, ne potrebujemo osladnih besed!

Zahtevamo pa delavske in socialne pravice. Zahtevamo enakopravnost in enakost. Zahtevamo socialno pravičnost! Naj se torej sliši glas žensk tudi jutri, ko bodo stavkale za pravične plače v vzgoji in izobraževanju!

Naj se vsak dan sliši glas žensk; tako na delovnih mestih, doma, v politiki in tudi na ulicah!

Danes se bomo ženske ob 16.00 zbrale na Kongresnem trgu v Ljubljani, shodu pa se pridružujemo tudi na Sindikatu Mladi plus.

Pridružujemo pa se tudi skupnemu pismu, ki ga je podpisalo več kot 200 žensk in kolektivov z različnih področij družbene sfere – akademičarke, profesorice, kulturnice, novinarke, aktivistke, študentske, sindikalistke – in ki ga lahko preberete tukaj.