Uredite položaj dijakinj in dijakov, ki se šolajo prek meje!

Mladi dijaki in dijakinje, ki se med tednom izobražujejo v tujini, so nas opozorili, da se zaradi novih določil soočajo s težavami pri prehodu meje.
Gre za primere mladih, ki se med tednom izobražujejo v tujini, nato pa se navadno za vikend vračajo domov, v Slovenijo, kjer imajo tudi stalno prebivališče. Kljub temu, da se med tednom v šoli v tujini redno testirajo in jim ti testi služijo kot veljavno dokazilo za marsikatero stvar v tujini (npr.  za vstop v restavracije, kino, kopališče), pa se za vikend, ko se želijo vrniti domov, na meji srečujejo s težavami. Slovenske oblasti jim namreč po novem odloku tega testa ne priznajo kot veljavnega dokazila.  Očitno je vlada tudi tokrat pozabila na mlade! Enostavno bi tudi njih morala dodati za eno izmed izjem, opredeljenih v odloku, kot to denimo velja za čezmejne delavke in delavce oziroma delavke in delavce migrante.

Na Sindikatu Mladi plus smo vlado že opozorili na napako in jo pozivamo, da uredi področje tudi za slovenske mlade, ki se med tednom izobražujejo v tujini. V našem pozivu smo vladi predlagali, naj v Odlok o določitvi pogojev vstopa v RS zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 za vstop v Slovenijo v 7. členu dodajo novo izjemo, s katero bi zajeli dijake in študente migrante, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji in se izobražujejo v tujini.