Ključni za zmago na referendumu smo mladi! Pojdimo glasovat, zaščitimo vodo in oddajmo glas PROTI!

Vse bolj jasno postaja, da smo mladi lahko jeziček na tehtnici, ki bo omogočil, da z glasovanjem PROTI zaščitimo dostop do vode in ohranitev čiste pitne vode!

Ključni za zmago na referendumu so mladi! Podatki kažejo, da velika večina mladih, starih od 18 do 30 let, nasprotuje zakonu in bi glasovali PROTI!

Vendar pa mladi ne hodijo glasovat …

… Razen, če grejo!

Udeležimo se referenduma in glasujmo PROTI!

Na zadnjih nekaj volitvah v Sloveniji (na lokalnih, državnozborskih, predsedniških, evropskih), je bila udeležba mladih izjemno nizka, in sicer samo okoli 13 odstotkov. To pomeni, da je med mladimi v starosti od 18 do 30 let volil le vsak osmi.

Zdaj pa zbrani podatki kažejo, da velika večina mladih, starih od 18 do 30 let, nasprotuje škodljivim spremembam zakona o vodi in bi na referendumu glasovali PROTI. To predstavlja ogromen potencial! Če bodo šli mladi tokrat dejansko glasovat, smo na referendumu praktično že zmagali!

Problem pa je seveda, če se mladi tega referenduma ne bodo udeležili.

V Sloveniji je volilnih upravičencev med 18. in 30. letom starosti več kot 250 tisoč. Referendum bomo dobili, če bo zanj glasovalo najmanj 339.726 vseh volilnih upravičenk in upravičencev.

Zato izkoristimo priložnost in svoj potencial! Sodelujmo v procesih odločanja! Poskrbimo, da naš glas šteje! Udeležimo se referenduma, zaščitimo vodo in glasujmo PROTI!

Vemo, da smo mladi velikokrat skeptični do konvencionalne politične participacije, da so nam bližje družbena gibanja, protesti, ulične akcije in aktivizem. In vse to je super!

Vendar pa je tokrat izjemno pomembno, da oddamo na referendumu tudi svoj glas! Aktiviraj se! Povabi zraven še svoje prijateljice in prijatelje! In poskrbi, da bomo mladi dejavni tako na ulici kot tudi v formalnih političnih procesih odločanja, s čemer bomo vplivali na našo sedanjost in prihodnost! Udeleži se referenduma in glasuj PROTI!

Kje in kako najti več informacij?

  • Predčasno glasovanje: torek, sreda, četrtek

Volišča za predčasno glasovanje na referendumu bodo odprta v torek, 6. 7., v sredo, 7. 7., in v četrtek, 8. 7., med 7. in 19. uro. Volilke in volilci lahko predčasno glasujejo samo na območju svojega volilnega okraja oziroma na volišču, ki ga je določila okrajna volilna komisija.

Seznam volišč je objavljen na tej povezavi, najdete jih lahko tudi tukaj. Ne spreglejte tudi naše včerajšnje objave na to temo.

  • Glasovanje na dan referenduma: 11. 7. 2021

V nedeljo, 11. junija, lahko v kraju vašega stalnega prebivališča glasujete na svojem volišču in med 7:00 in 19:00 oddate svoj glas proti spornemu zakonu, ki ogroža vodo.

Na naslov stalnega prebivališča ste prejeli vabilo oziroma obvestilo, s katerim ste med drugim obveščeni o dnevu glasovanja in sedežu vašega volišča. Obvestilo je zgolj informativne narave, tako da lahko glasujete tudi brez njega. Na volišču pa potrebujete osebni dokument za dokazovanje istovetnosti.