Samo JA pomeni JA! – Sindikalna podpora predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja

Na začetku februarja so pri Inštitutu 8. marec v državni zbor vložili pobudo za zbiranje 5000 podpisov državljank in državljanov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. Danes so z zbiranjem podpisov tudi začeli, pobudo pa smo že podprli tudi v Sindikatu Mladi plusSindikatu kulture in narave Slovenije – Glosa in v Odboru ZSSS za enake možnosti.

»V ZSSS se zavzemamo za ničeno toleranco do vsakršnega nasilja vključno s spolnim nasiljem, ne glede na to ali se dogaja na delovnem mestu, doma ali v družbi. Zato se pridružujemo pobudi Inštituta 8. marec, ki z današnjim dnem pričenja z zbiranjem overjenih podpisov za spremembo zakonskega člena kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja (KZ-1). S predlogom se spreminja pogled na spolno nasilje, saj trenutni model temelji na modelu prisile, pri katerem pravno gledano ne gre za posilstvo, če storilec pri tem ne uporabi sile. Zato je predlagan model soglasja “JA pomeni JA”, pri katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev. Le takšna ureditev lahko ustrezno zaščiti žrtev in omogoča učinkovit pregon storilcev. Povsod po Evropi ter svetu potekajo spremembe zakonodaje v model soglasja “JA pomeni JA”, in v ZSSS smo prepričani, da bi tej ureditvi morali slediti tudi v Sloveniji,« se glasi sporočilo odbora za enake možnosti.

Za vložitev Predloga zakona o dopolnitvah in spremembah Kazenskega zakonika (KZ-1), ki so ga pripravili na Inštitutu 8. marec, je sicer potrebnih 5000 overjenih podpisov. Na Sindikatu Mladi plus se bomo danes ob 16.00 sprehodili do upravne enote Tobačna in tam oddali svoje podpise. Naše stališče o spolnem nasilju in nadlegovanju lahko sicer najdete tukaj.

Podpise lahko seveda oddate tudi na vseh drugih upravnih enotah v državi. Pobudo pa lahko podprete kot posameznik oziroma posameznica ali kot organizacija. Če imate digitalno potrdilo, lahko svoj podpis prek e-Uprave oddate na tej povezavi, več informacij o pobudi ter tudi o tem, kako lahko vlogo podpišete na upravnih enotah, pa je mogoče najti tu: www.samojapomenija.si.


Izpred Doma sindikatov sredi Ljubljane smo se danes potem odpravili do upravne enote in tam oddali podpise za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva.
Delimo nekaj foto utrinkov: