Nehvaležni skeptiki #25: Kako se je v letu 2020 razgalil kapitalizem, 1. del

Prva letošnja epizoda našega podkasta Nehvaležni skeptiki je namenjena pregledu družbenih, političnih, zdravstvenih in drugih pretresov, ki so lani zaznamovali malodane ves svet.

Izbruh novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19, ki jo ta povzroča, je razkril marsikaj o socialno-ekonomski ureditvi držav, v katerih živimo, o razmerjih moči v svetu in podsistemih naših družb. V kakšni meri so za pandemijo in širjenje okužb krivi odzivi oblasti? Se je končno izkazalo, da je nujen vsem dostopen javni zdravstveni sistem? Kako so (ne)odzivi in ukrepi »za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom« slovenske vlade vplivali na poglabljanje razlik med revnimi in bogatimi, na stanovanjsko problematiko, na položaj mladih, študentske populacije, prekariata in brezposelnih? Zakaj se neoliberalni kapitalizem ne more več skrivati za floskulami o enakih možnostih za vse oziroma zakaj je lansko leto še kako dobro pokazalo, da nismo vsi v istem čolnu?

V tretji epizodi nove sezone Nehvaležnih skeptikov s pomočjo naših sledilk in sledilcev na družbenih omrežjih analiziramo novo normalnost, ki nam jo je prineslo leto 2020, in se vprašamo, kdo je plačal najvišjo ceno koronakrize.

Prisluhnete pa lahko tudi novemu nasvetu iz naše rubrike Sindi svetuje.

Vabljeni k poslušanju!

Prenesi mp3 (Duration: 35:40 — 41.4 MB)

Podkast je nastal v okviru projekta Katalizatorji. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Še več nehvaležno-skeptičnih vsebin lahko najdete s klikom na grafiko: