Festival dostojnega dela – poročilo

Ob 7. oktobru, mednarodnem dnevu dostojnega dela, smo v Sindikatu Mladi plus pripravili Festival dostojnega dela. Namen festivala je bil odpreti vprašanje, kaj nam plačano delo pomeni danes, kakšno naj bi bilo dostojno delo, opozarjati na kršitve, s katerimi se delavci in delavke srečujemo na trgu dela, ter opozoriti na pomen delavskega organiziranja. Tematike smo se lotili z raznovrstnimi dogodki, ki so se zvrstili med 3. in 10. oktobrom.

Delavska tura

Festival smo odprli v soboto, 3. oktobra, s sprehodom po delavski Ljubljani. Več tukaj:

Utrinek iz delavske Ljubljane

Okrogla miza

V sredo, 7. oktobra, smo v Pritličju pripravili okroglo mizo z naslovom Vloga sindikatov v poznem kapitalizmu. Z govorci dr. Gorazdom Kovačičem, predavateljem na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, predsednikom Sindikata Univerze v Ljubljani, Davidom Švarcem, generalnim sekretarjem Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije ter Miletom Zukićem, sindikalistom in aktivistom, smo se pogovarjali o moči sindikatov, različnih metodah boja, socialnem dialogu, vključevanju prekarnih delavcev v sindikalni boj, (a)političnosti sindikatov … Govorci so izpostavili pomen majhnih zmag v sindikalnih bojih za rast moči sindikatov ter osebno odgovornost vsakega posameznika oziroma posameznice v skupnem boju za delavske pravice. Ljudje žal prevečkrat pričakujejo, da bo njihove težave rešil nekdo drug, namesto, da bi se povezali s sodelavci in sodelavkami ter se skupaj uprli izkoriščanju. Porodilo se je tudi vprašanje, kako povezati sindikalne boje z okoljskimi in drugimi boji za boljši svet ter kako (z)graditi fronte in zavezništva, ki bi omogočila spremembo družbeno-ekonomskega sistema. Posnetek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Vloga sindikatov v poznem kapitalizmu – Posnetek okrogle mize v Pritličju

Stojnica

Del festivalskega dogajanja je bila tudi stojnica na Prešernovem trgu, kjer smo pripravili simulacijo razgovora za službo in mimoidoče mlade povabili, da preizkusijo, kako ta poteka. 

Med razgovorom pa smo poleg vprašanj, povezanih z opravljanjem dela, zastavljali tudi takšna, ki jih delodajalci nikakor ne smejo postaviti, kot so npr. vprašanja o družinskem statusu, načrtovanju družine, hkrati pa smo jih spraševali, če bi pristali na nelegalne prakse delodajalca (študentsko delo ali s. p. namesto pogodbe o zaposlitvi, kršenje določb o počitku, plačilu ipd.) Na ta način smo mlade ozaveščali o kršitvah na razgovorih oziroma že v samih oglasih za delo.

Film

Film Jožeta Babiča Po isti poti se ne vračaj, ki smo si ga v Slovenski kinoteki ogledali v četrtek, je bil posnet leta 1965 in predstavlja vsakdan sezonskih delavcev, ki ga poleg pretepov, alkohola, nogometa in bežanja, spremljajo tudi nezaželene zveze s slovenskimi dekleti, nostalgija po domačih krajih in zasmehovanje Slovencev. Je nacionalna pripadnost res tista, ki določa kdo je komu brat in kdo sovrag? Mar to, kar boli, določajo samo rezila nožev in gluhe stene nastajajočih nebotičnikov? Projekciji je sledila kratka diskusija, s katero smo naslovili problematiko migrantskega dela in slab položaj delavcev migrantov.

Festival smo zaključili, kakor smo ga začeli, s sprehodom po zgodovini delavske Ljubljane.

Letošnji festival je bil največji do zdaj, prinesel je raznovrstne dogodke in odprl številna pomembna vprašanja. Odgovore nanje pa iščemo skupaj, vsak dan, vse leto.