Ne pozabite: Od 1. januarja višja minimalna urna postavka za študentsko delo

Odbor za finance državnega zbora je dal oktobra lani na redni seji zeleno luč predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerem minimalna bruto urna postavka za študentsko delo od 1. januarja letos ne sme biti nižja od 5,4 evra bruto (oziroma od 4,56 evra neto).

Po novem bo minimalna urna postavka za študentsko delo – za kar smo se zavzeli tudi na Sindikatu Mladi plus – usklajena tudi z minimalno plačo (oziroma s tem, kolikor znaša ura dela pri minimalni plači), s čimer bo zagotovljeno tudi enako plačilo za enako delo, kar pomeni, da ne bo prihajalo do dampinga. Prav tako se bo zato ob vsakokratnem zvišanju minimalne plače zvišala tudi minimalna urna postavka za študentsko delo.

Njeno zviševanje v preteklem letu sicer ni potekalo čisto gladko: državni svet je namreč konec oktobra na izredni seji s 15 glasovi za in 11 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ. Zato so jo vrnili v ponovno glasovanje v državni zbor, kjer je potrebovala vsaj 46 glasov podpore. To pa se je na koncu tudi zgodilo, saj je zanjo glasovalo 58 poslank in poslancev.

Če imaš s svojim delodajalcem pri izplačevanju minimalne urne postavke težave (pa tudi v primeru drugih problemov), se obrni na nas. Z veseljem bomo pomagali. Če se nočeš izpostaviti, bomo varovali tvojo anonimnost in se borili v tvojem imenu. Zato smo tu sindikati. Da pomagamo delavkam in delavcem.

Piši nam na info@mladiplus.si, pokliči na 01/4341 267 ali pa nas obišči v naši pisarni na Dalmatinovi 4 v centru Ljubljane.