Poziv Sindikata Mladi plus

Smo v Sloveniji res odpravili neplačana pripravništva ali smo jih le skrili? Pomagaj nam ugotoviti!

Na nas se je obrnila mlada kolegica, ki ji je bilo ponujeno opravljanje pripravništva v vrtcu preko podjemne pogodbe. Klicala je na Ministrstvo za znanost, šolstvo in šport, kjer so ji razložili, da je podjemna pogodba trenutno njena edina možnost, da oddela ure, potrebne za pristop k strokovnemu izpitu. Seveda je kolegica z vrtcem pogodbo podpisala in se dogovorila, da bo delala za 2 evra na uro.

Če pustimo ob strani, da se država hvali, kako je področje pripravništev uredila, in če z muko odmislimo mizeren znesek plačila, zagotovo ne moremo mimo nadaljevanja te zgodbe:

Vrtec ji je k podjemni pogodbi pripravil aneks, s katerim se je kolegica odpovedala kakršnemukoli plačilu za opravljeno delo! V zameno za to so ji obljubili zaposlitev v tem istem vrtcu, seveda – ko opravi pripravništvo in strokovni izpit. Kolegica trdi, da so v tem istem vrtcu na enak način ‘zaposlene’ vsaj še 3 sodelavke.

Kot Sindikat Mladi plus imamo na tej točki precej zvezane roke; Razumemo stisko posameznice, ki želi ostati anonimna, saj se boji, da bi z izpostavljanjem zapravila vse možnosti za zaposlitev, boji se razveljavitve podjemne pogodbe in seveda izgube možnosti, da opravi pripravništvo ter pristopi k strokovnemu izpitu.

Kolegice sicer ne moremo (in nočemo) siliti, da nam preda kopijo spornega aneksa, še manj, da se odreče možnosti opravljanja pripravništva. Lahko pa se obrnemo na vse vas in vas zaprosimo, da nam pomagate. Prosimo vas, da nam posredujete vsa obvestila, dokumente in informacije, na podlagi katerih bi lahko sklepali, kako razširjena je tovrstna praksa med vrtci ali drugimi organizacijami v Sloveniji ter koliko mladih je izkoriščanih na ta način.

Želeli bi pridobiti kar najbolj konkretne podatke in dokazila, ki jih lahko, ob vašem soglasju, posredujemo pristojnim organom ali medijem in na ta način poskusimo čim prej preprečiti tovrstne kršitve. Srčno upamo, da je že iz tega poziva razvidno, da spoštujemo zasebnost vseh, ki se obračajo na nas, da znamo varovati vaše podatke in da je naš namen en sam – zlorabe dokazati in preprečiti.

Vse informacije zbiramo na info@mladiplus.si.

Hvala tudi za posredovanje našega poziva naprej.

Ne pozabite: Skupaj smo močnejši! Skupaj lahko spreminjamo stvari na bolje! Za vse!

Save