Ministrstvo padlo na popravnem izpitu! Drugič.

Neuspešni razpisi za financiranje pripravništev oz. prvih zaposlitev na področju VIZ ter socialnega dela.

V ponedeljek, 7. 3. 2016, se je iztekel rok za prijavo na javni razpis javni razpis za izbor operacij “Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016”. Glede na nam dostopne informacije, je bilo na javni razpis od predvidenih 319 prostih projektnih mest prijavljenih le 107 mest. V kolikor predpostavljamo, da bo realiziranih vseh 107 mest, to še vedno predstavlja zgolj 34% uspešnost razpisa. Glede na to, da je po prvem spodletelem razpisu to že drugi poskus Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), da mladim odpre vrata do strokovnega izpita, rezultat ponovljenega razpisa ocenjujemo kot popolnoma nesprejemljiv.

Na Sindikatu Mladi plus smo na MIZŠ večkrat poslali komentarje in opozarjali na napake, ki se bodo (in so se) zgodile tako pri prvem kot pri drugem razpisu, a je ministrstvo naše komentarje v večji meri prezrlo ali pa nanje odgovarjalo površno, birokratsko in samo zato, ker je je bilo k odgovoru poklicano. V svojem kritičnem početju nismo bili osamljeni, zato je ignoranca ministrstva toliko bolj nerazumljiva, ob številki 107 od 307 pa – tudi neupravičena.

Ob tem se nam zdi zelo pomembno ponovno izpostaviti, da razpis “Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016” ni predvideval mentorjev za mlade učitelje, torej je šlo pri razpisu za prvo zaposlitev, ki zelo jasno ne vsebuje elementov pripravništva. Zato MIZŠ ponovno pozivamo, da v najkrajšem možnem času objavi nov razpis za plačana klasična pripravništva (kar je vsaj enkrat letno dolžno storiti po 111. členu ZOFVI). Pri tem razpisu ne sme biti nikakršnih starostnih omejitev (kot je pri razpisu za prve zaposlitve do vključno 29 let), temveč mora biti zagotovljena možnost opravljanja pripravništva vsem, ki morajo za strokovni izpit pridobiti praktične izkušnje, ne glede na starost. Razpis naj zajema toliko mest, kot se jih je (primerljivo) razpisovalo v preteklih obdobjih.

Podobna zgodba je »Javni razpis-spodbujanje pripravništev« na področju socialnega dela, kjer je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) objavilo financiranje 100 pripravništvih mest, na katerega pa se je (spet, po nam dostopnih podatkih) prijavilo le 75* delodajalcev. Ministrstvo tako pozivamo, da objavi razpis za plačana pripravništva, v obsegu, ki bo odgovarjal na potrebe, ki je jih je identificirala Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu.

Pričakujemo, da se bodo pristojni sedaj izgovarjali na mlade in na pomanjkanje interesa na njihovi strani, kar na Sindikatu Mladi plus v naprej ostro obsojamo!

Poudariti namreč moramo, da sta se oba razpisa izkazala za nestrokovno pripravljena in birokratsko tako zapletena, da so jim nasprotovali tisti, ki sta jim bila razpisa namenjena – zavodi in ustanove s področij vzgoje, izobraževanja in socialnega varstva.
Preden kdo pokaže s prstom na mlade, naj namreč ve, da se na ta dva razpisa niso prijavljali mladi temveč delodajalci, ti pa so se ubadali z razpisi, kjer niti predvidena stopnja izobrazbe kandidatov ni bila primerno opredeljena.

Vse to potrjuje, da ministrstva in vlada ne znajo primerno reševati problematike pripravništev oziroma vstopa mladih na trg dela, ne znajo odgovoriti na potrebe tako mladih, kot delodajalcev in enostavno – ne poznajo področij in vsebin, ki jih ‘rešujejo’.
Ministrstva in vlada morajo problematiko začeti reševati sistemsko in z dolgoročno strategijo, ki bo vključevala učinkovit in tekoč prehod mladih diplomantov od pridobivanja izkušenj, strokovnega izpita, do stabilne zaposlitve in ne projektno, kot to počne sedaj.
Kot smo že večkrat opozorili, evropska sredstva zato nikakor niso primerna za primarno obliko financiranja, ampak je potrebno vzpostaviti stabilen državni sistem urejanja tega področja ter financiranje zagotoviti znotraj integralnega proračuna. Vsa ostala sredstva, ki jih ministrstvo uspe pridobiti iz drugih virov, pa so lahko priložnost za nadstandard in dodatno pomoč.

Ministrstva pozivamo k razlagi neuspešnosti razpisa in k predstavitvi nadaljnih načrtov, vključno s tem, kaj se bo zgodilo z neporabljenimi sredstvi. Pričakujemo jasno identificirane razloge za takšno neuspešnost razpisov ter predlog načrta za sistemsko in kakovostno urejanje pripravništev. Pozivamo vas, da razloge za neuspeh razpisa predstavite na javni predstavitvi, kjer boste odgovore ponudili tudi mladim.

*POPRAVEK: Podatek, ki je bil dostopen Sindikatu Mladi plus je 75 prijav delodjalacev na razpis za Spodbujanje pripravništva v socialnem varstvu. Ministrstrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, nam je preko Twitterja sporočila, da je pravilno število prijav 105 in ne 75 kot smo zapisali.

internships-pic_1cb