Akcijski dan proti seksističnemu govoru

Ob mednarodnem dnevu žensk tudi akcijski dan proti seksističnemu govoru.

Osmega marca obeležujemo mednarodni praznik žensk – dan, ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Osmi marec pa z letošnjim letom ni več samo to, temveč tudi akcijski dan proti seksističnemu sovražnemu govoru, ki ga naslavlja gibanje Ne sovraži. Se sprašujete zakaj? V svoj brskalnik zgolj vtipkajte »seksistične izjave«. Upam, da boste presenečeni.

Kampanja Ne sovraži (No Hate Speech Movement), katere člani smo tudi Sindikat Mladi plus, se v splošnem posveča tematiki sovražnega govora in diskriminacije na spletu. Sovražni govor velja za enega najmočnejših sredstev diskriminacije, še zlasti, ker ga je težko opredeliti, saj je pogosto artikuliran v jeznem in napadalnem jeziku, hkrati pa je lahko subtilen ali izražen skozi dvoumne šale, namigovanja ter prispodobe. V tovrstne okvire lahko uvrstimo tudi seksistični sovražni govor, ki posredno kaže na neenakost med spoloma na različnih področjih (delo, plača, pozicije moči, politika, itd.). Akcijski dan, ki ga Svet Evrope obeležuje prvo leto se osredotoča na preprečevanje in boj proti seksizmu ter opozarja, da je tudi seksizem oblika kršenja človekovih pravic ter da sovražni govor proti ženskam povečuje nasilje nad njimi. Zaskrbljujoča statistika kaže, da se 25 % žensk med 18 in 24 letom starosti srečuje s spolnim nadlegovanjem na spletu. A virtualni prostor še zdaleč ni edini problematičen; spomnimo se samo nedavnega grafita ‘Posilimo levičarke’ ali denimo neštetih izjav politikov. Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu že zares vsakodnevne in vse prevečkrat brez refleksije, se zdi spletna platforma Bodeča Neža odlična domislica – vse seksistične izjave bodo končno obelodanjene in razkrite širši javnosti.

Tudi na Sindikatu Mladi plus se zavedamo problematičnosti področja in si v prihodnje še bolj intenzivno želimo naslavljati probleme sovražnega, seksističnega govora na delovnem mestu. Veliko dela pa bo potrebnega tudi na nas samih, da se odločimo koliko takšnega govora še mislimo dopuščati. Če sploh.
Več informacij na: http://www.nohatespeechmovement.org/

12834840_10208800320908276_657983836_ncb