Pripombe in stališča o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o socialnem varstvu

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialnem varstvu. Na Sindikatu Mladi plus smo, skupaj s Skupino študentov za urejanje pripravništva v socialnem varstvu, podali komentarje na predlog sprememb.

1. Ne strinjamo se z ukinitvijo obveznega pripravništva; utemeljevanje, da se s tem želi omogočiti zaposlovanje diplomantov se nam zdi zavajujoče – kar preprečuje zaposlovanje diplomantov v sektorju so varčevalni ukrepi in dejstvo, da država ne zagotovi denarja za kvalitetna in plačana pripravništva in s tem dostop do strokovnega izpita.

2. Kvaliteta storitev socialnega varstva – z ukinitvijo obveznega pripravništva/krajšanjem brez strokovne utemeljitve in analiz posledic lahko pričakujemo padec kvalitete storitev na področju socialnega varstva, ki je že tako ogrožena zaradi prenizkega števila zaposlenih in vedno večjih potreb s strani prebivalk in prebivalcev. Če ministrstvo res deluje po načelih socialne države, naj odstopi od predlogov sprememb, ki bodo le-to po letih napadov še bolj ogrozili.

3. Zakaj se pristojnost postavljanja pogojev in načina opravljanja prirpavništva in strokovnega izpita prenaša na ministrstvo? Kakšna je utemeljitev za tem, da se to nalogo prenese s strokovnega telesa nazaj na ministrstvo?

4. Problematiko prehoda v zaposlitve naj ministrstvo začne reševati sistemsko in z dolgoročno strategijo, ki bo vključevala učinkovit in tekoč prehod mladih diplomantov od pripravništva, strokovnega izpita, do stabilne zaposlitve v socialnem varstvu, in ne projektno, kot je to počelo do sedaj. Ministrstvo mora omogočiti stabilno, varno in dolgoročno zaposlovanje v socialnem varstvu saj Republika Slovenija močno zaostaja za povprečjem EU po deležu zaposlenih v socialnem varstvu – dosegamo le 42 odstotkov povprečja EU.

5. Število razpisanih mest za pripravništva v socialnem varstvu je prenizko. Že v letu 2015 je s strani Študentske skupine za urejanje pripravništva v socialnem varstvu bilo ocenjeno, da so potrebe veliko večje. Predzadnji razpis za pripravništva v socialnem varstvu je bil objavljen v juliju leta 2013 in do decembra 2015 ni bilo nobenega razpisa za pripravništva v socialnem varstvu. Glede na prej omenjeno oceno, se je v tem času skupina mladih diplomantov, ki čakajo na pripravništvo povečala na 500 zato trenutni razpis, ki predvideva 100 pripravniških mest ne ustreza realnim potrebam.

6. Financiranje obveznega pripravništva v socialnem varstvu mora priti iz naslova integralnega proračuna. Financiranje preko evropskih sredstev nikakor ni primerno za primarno obliko financiranja pripravništva, ampak je potrebno vzpostaviti stabilen državni sistem urejanja tega področja ter financiranje zagotoviti znotraj integralnega proračuna in sredstev, ki jih Republika Slovenija namenja izobraževanju. Vsa ostala sredstva, ki jih ministrstvo uspe pridobiti iz drugih virov, pa videti zgolj kot priložnost za nadstandard in dodatno pomoč.