Kje so pripravništva v vzgoji in izobraževanju in kaj se dogaja s pripravništvi na drugih področjih?

V petek, 27. 11. 2015, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavilo razpis za prvo zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja (http://bit.ly/1HuI2yR). Na ministrstvo smo že pred več kot enim mesecem naslovili vrsto vprašanj, na katera nismo prejeli nobenega odgovora. Poleg nas so pomisleke izrazile tudi skupine mladih, kot je skupina ZA enake možnosti pri zaposlovanju v VIZ (http://on.fb.me/1RctPIY).

Ali je v razpisu kaj novega? So bile opombe in kritike upoštevane?

Ena redkih sprememb v razpisu (glede na prve napovedi) je ta, da se iz njega ne izključuje drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Številna druga vprašanja medtem ostajajo odprta, tako za diplomirane pedagoginje in pedagoge kot na drugi strani ravnatelje in ravnateljice. Pregled obstoječih problematik si lahko preberete tudi v članku časopisa Dnevnik (http://bit.ly/1NeXQli).

Druga vprašanja se na novo odpirajo – iz razpisa ni povsem jasno, ali bodo učitelji začetniki po začetnem uvajanju dobili pogodbo za nedoločen čas? Predvidevamo in pričakujemo, da se bo pri tem upoštevala trenutna delovnopravna zakonodaja, na podlagi katere je povsem jasno zaposlitev za nedoločen čas osnovna oblika zaposlitve.

12. člen, Zakon o delovnih razmerjih (Pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas):

(1) Pogodba o zaposlitvi se sklepa za nedoločen čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Le spoštovanje omenjene zakonodaje bo preprečilo vstop učiteljev začetnikov v skupino prekarnih delavk in delavcev. Po deležu zaposlitev za določen čas med mladimi Slovenija v EU vodi, raziskave pa potrjujejo negativne učinke tovrstnih zaposlitev (predvsem v primeru večletnega veriženja pogodb) na posameznice in posameznike.

Ampak – če je ta razpis namenjen učiteljem začetnikom, kje je razpis za pripravnike?

Naj spomnimo še na dejstvo, da ima MIZŠ zakonsko dolžnost vsako leto objaviti razpis za pripravništva v vzgoji in izobraževanju. 111. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja to jasno določa:


V petek smo se udeležili tudi sestanka delovne skupine za pripravništva, kjer smo od predstavnikov MIZŠ na vprašanje, ali bodo objavili razpis za zgoraj omenjena pripravniška mesta izvedeli, da letos načrtujejo razpis za pripravništva, ki so predvidena v skupnem kadrovskem načrtu (SKN) Ta je del proračuna za leto 2016, v njem pa so predvidena tri mesta za pripravništva na MIZŠ


Pri tem opozarjamo, da so to kvote za pripravnike na ministrstvu samem in ne na šolah/ v vrtcih, torej s tem razpisom ministrstvo ne bo izpolnilo svoje naloge po vsaj enkrat letnem razpisu. Situacijo nam je jasno razložil Jernej Zupančič iz SVIZ:

»Obveznost MIZŠ je, da enkrat letno razpiše prosta mesta pripravništev za strokovne delavce (torej za učitelje, vzgojitelje pomočnike vzgojitelje ipd.). Slednje jasno izhaja iz prvega odstavka 110. člena ZOFVI. Obveznost MIZŠ, da vsaj 1 krat v koledarskem letu razpiše prosta mesta, pa izhaja iz 111. člena ZOFVI.

Pripravništvo na uradniška delovna mesta ali tehnično strokovna delovna mesta v javni upravi pa je urejeno v osnovni v Zakonu o javnih uslužbencih v delu, ki se nanaša ja javno upravo (točneje poglavje XIV., od 106. do 110 člena ZJU). Organi v javni upravi pa zaposlujejo (tudi pripravnike) v skladu s kadrovskim načrtom (42. člen ZJU).

Gre za čisto dve različni obliki pripravništev. Pripravništva na ministrstvu so pripravništva v javni upravi, pripravništva v vzgoji in izobraževanju pa so namenjena strokovnim delavcem v vzgojno-izobraževalnih zavodih.«

Kaj pa pripravništva na drugih področjih?

Kot smo že omenili, je v petek potekal prvi sestanek delovne skupine za pripravništva, katere naloga je med drugim spremljanje izvajanja akcijskega načrta o pripravništvih. Kratek povzetek dosedanjih premikov:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti – Razpis za pripravništva je na organu upravljanja, torej v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. To je organ, zadolžen za potrjevanje razpisov po tem, ko ugotovi, da so v skladu z usmeritvami Evropske komisije. Ne ve se točno, kdaj bo razpis objavljen. Razpisanih naj bi bilo 100 mest – da je to izjemno prenizko število, sicer že več kot eno leto opozarjajo v Študentski skupini za ureditev pripravništva v socialnem varstvu (http://on.fb.me/1OAqdO8), pri čemer jih Sindikat Mladi plus povsem podpira. Na pripravništvo v socialnem varstvu čaka že več sto mladih diplomantk in diplomantov, katerim je s tem onemogočen dostop do strokovnega izpita in posledično opravljanja poklica.

Ministrstvo za pravosodje – Načrtujejo spremembo Zakona o pravniškem državnemu izpitu na način, da bodo sodniški pripravniki izvzeti iz ZDR, s čimer za njih ne bi veljala prepoved volonterskega opravljanja pripravništev. Naš odziv na podoben poskus v začetku letošnjega leta si lahko preberete na naši spletni strani (http://bit.ly/21llyXE).

Ministrstvo za javno upravo – Pripravljena je sprememba Zakona o javni upravi oziroma izbris člena, ki dovoljuje volonterske pripravnike. Ker gre za celostno spremembo zakona, potekajo trenutno pogajanja glede drugih členov, tako da zaenkrat še ni jasno, kdaj bo sprememba potrjena.

Napredek v izvedbi akcijskega načrta je minimalen. Opombe zainteresirane javnosti se ne upoštevajo v oblikovanju ukrepov. Ministrstva ne izpolnjujejo svojih zakonskih dolžnosti. Ob vsej tej nezmožnosti izvajanja lastnih načrtov v skladu z lastnimi roki opažamo tudi nizek nivo prevzemanja odgovornosti za neizvedeno ter popolno nerazumevanje vsakdana ljudi, ki jim je zaradi neizpolnjenih (že v začetku premajhnih) obljub onemogočeno opravljanje pripravništva, pristop k strokovnemu izpitu, zaposlitev, samostojno življenje, načrtovanje prihodnosti. Ker pozivi ministrstvom nikakor ne zadostujejo, se tokrat obračamo neposredno na vas, bolj ali manj mladi bralci – to besedilo je namreč namenjeno vam – berite, informirajte se, postavljajte vprašanja, zahtevajte, razjezite se! Le združeni v boju za pravice si te lahko tudi zagotovimo; če kaj, smo se do zdaj naučili, da nam nič ne bo podarjeno.