Izjava za javnost pred sejo odborov DZ

Izjava pred pričetkom skupne seje Odbora DZ RS za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter Odbora DZ RS za izobraževanje, znanost, šport in mladino na temo problematike pripravništev v Sloveniji

Danes, 17. septembra 2015 čakamo na še eno sejo odborov Državnega zbora, ki bo namenjena problematiki pripravništev. Tokrat gre za sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter Odbora za izobraževanje, šport in mladino. Na nujnost ureditve področja opozarjamo že dlje časa (kot je jasno iz časovnice ..), saj trdno verjamemo da imajo mladi pravico do dostojnega plačila za svoje opravljeno delo, pri čemer gre za osnovne človekove pravice.

Položaj mladih v Sloveniji kot tudi širše v EU je slab in delovanje vlade v zadnjem letu na področju pripravništev ne kaže na voljo oblasti za izboljšanje. Pri neplačanih pripravništvih smo primarno dobili podporo, ki je pomenila prepoved razpisovanja neplačanih pripravništev, s tem pa smo tudi prišli do konca njihovega delovanja v smeri reševanja nastale situacije. Od takrat dalje smo namreč soočeni predvsem z prelaganjem odgovornosti z ene strani na drugo in pritiskom k omejevanju ali celo ukinjanju pripravništev, vse to skoraj izključno na podlagi finančnih preračunavanj in ne strokovnih argumentov.

Poleg tega v zadnjem času opažamo vedno bolj očitne in glasne izjave, ki namigujejo na to, da se lahko sredstva za mlade zagotovi samo na način, da se pri tem vzame drugim družbenim ali starostnim skupinam, oziroma obratno – da če izboljšamo položaj kakšni drugi skupini, potem bodo pravice mladih omejene. S tovrstnim diskurzom se umetno ustvarja medgeneracijski konflikt ter se namiguje na to, da so človekove pravice, dostojno delo in dostojno plačilo nekaj, česar ni nujno zagotoviti in s čimer lahko trgujemo glede na trenutne preference vodilnih. Predvsem minister za finance Dušan Mramor je v zadnjem času izjemno “uspešen” v tovrstnem ustvarjanju konfliktov in zavajanju javnosti.

Že skoraj leto dni opozarjamo na problem razširjenosti neplačanega dela med mladimi in zahtevamo plačana in kvalitetna pripravništva ter zagotovljena sredstva s strani države – torej iz državnega proračuna. Popolno zanašanje na evropska sredstva je nezanesljivo in nezadostno, kar je več kot jasno iz primera pripravništev v socialnem varstvu. Danes tako ponovno stojimo tukaj in zahtevamo plačana pripravništva, zagotovljena sredstva in s tem kvalitetno izobraževanje in usposabljanje mladih, ter s tem kvalitetne javne storitve za vse.

Dušan Semolič, predsednik ZSSS: »Minister za finance Dušan Mramor vztrajno uporablja mlade kot ščit za »nujne« varčevalne ukrepe. Če mu je res tako mar za mlade, naj preneha zlorabljati mlade v propagandne namene in v proračunu zagotovi ustrezna sredstva za plačana pripravništva. Vlada ves čas poudarja pomembnost vlaganja v mlade. Naj ob prihajajoči proračunski seji to konkretno pokaže. Naj mladim s konkretnimi ukrepi pokaže, da verjame v njihovo prihodnost v Sloveniji.

Tea Jarc, aktivistka Sindikata Mladi plus: »Na urejanje pripravništev čakamo že predolgo in po vsem tem času mladi še vedno nimamo pravih odgovorov in zagotovil, da bomo lahko opravljali plačana pripravništva. Vlada je tako ponovno zatajila, ni opravila svoje domače naloge, nestrokovno postopa pri tem vprašanju ter predvsem še vedno varčuje na mladih. Zahtevamo dodatna ustrezna sredstva za plačana pripravništva, v skladu z izkazanimi potrebami, in nikakor ne na račun drugih družbenih skupin. «