ANALIZA, KI TO NI!

Vabilo na novinarsko konferenco mladinskih organizacij na temo pripravništev

v petek, 19.6.2015 ob 11.00h.
Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Sindikat Mladi Plus vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo potekala v petek, 19.6.2015, ob 11.00 na Študentski organizaciji Slovenije (Dunajska cesta 51, Ljubljana).

Na novinarski konferenci bomo mladi opozorili na še vedno perečo problematiko pripravništev, ki v Sloveniji še vedno ni urejena.
Že dlje časa opozarjamo na problematiko neplačanih pripravništev in pozivamo k celostni ureditvi področja z zagotovitvijo stalnega vira financiranja ter s tem k prekinitvi tovrstne prakse izkoriščanja mladih. Na žalost smo ponovno naleteli na neodzivnost, nestrokovnost in očitno nezainteresiranost vseh odgovornih.

Po tem, ko smo bili priča več neuspešnim poskusom “reševanja” tega vprašanja preko predlogov zakonov (ZUPPrip), ki naj bi volonterska pripravništva ukinili, smo marca nazadnje javno pozvali k zavrnitvi takratnega predloga zakona v DZ. Ta namreč ni vseboval sistemskih rešitev volonterskih in plačanih pripravništev.

Odbor Državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter Vlada RS sta sprejela sklepe, s katerimi se je zavezalo ministrstva, da v roku 3 mesecev pripravijo analizo in predloge rešitev ter pri tem sodelujejo z vsemi deležniki.
Rok za ureditev tega področja se je iztekel 12. 6. 2015.

Ministrstva (ne vsa!) so posredovala svoje poglede na ureditev pripravništev, ki jih je v skupni, vendar precej pomanjkljiv in površen dokument združilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM). Ta dokument ne predstavlja celostne analize tega področja, predvsem pa ne predvideva konkretnih rešitev na področju pripravništev v Sloveniji. Prav tako ni usklajen.
Ob tem naj bi poslanska skupina SDS ponovno predložila predlog ZUPPrip, ki naj bi naslovil to področje, a je tudi ta trenutni osnutek predloga zakona pomanjkljiv in škodljiv.

Na novinarski konferenci bomo mladi podali svoje mnenje na pomanjkljiv dokument, ki ne vsebuje niti vsebin, ki jih nalaga sklep Vlade RS, pozvali vlado naj tovrstne analize ne sprejema ali potrjuje, se odzvali na predlog zakona SDS in pozvali vse pristojne naj se odločneje lotijo reševanja pripravništev.

Mladi smo razočarani nad delom ministrstev in vlade, nad nepripravljenostjo za sodelovanje z deležniki ter nad neodzivnostjo večine institucij.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali tudi študentje s področja socialnega dela, ki so zaradi te pereče problematike organizirali celo protest ter drugi volonterski pripravniki, ki bodo lahko pojasnili svoje osebne izkušnje.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na tea.jarc@gmail.com oz. preko 041/262-390.

Lep pozdrav,
Mladinski svet Slovenije
Študentska organizacija Slovenije
Sindikat Mladi plus