Prošnja županom: pomagajte zagotoviti delovna mesta 400 brezposelnim

5. junija 2014 je Sindikat Mladi plus pozval župane slovenskih občin, ki jih je prizadel žled, k razmisleku o vključitvi v Program javnih del »Pomoč v primeru elementarnih nesreč za odpravo posledic žleda«.

Dopis s prošnjo za razmislek smo poslali na 86 slovenskih občin, spremljamo pa tudi njihove odzive: 5.6.2014: Občina Postojna nas je obvestila, da so že prijavili potrebo po 16 delavcih in so v fazi izbiranja teh delavcev.
V Ljubljani, 5. junija 2014.

Zadeva: Prošnja za izkaz interesa za izvajanje
Programa javnih del »Pomoč v primeru
elementarnih nesreč za odpravo posledic žleda«

Spoštovani gospod župan, spoštovani zaposleni na občini.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je 18. aprila 2014 objavil Javno povabilo za izbor programov javnih del – Pomoč v primeru elementarnih nesreč. Predmet javnega povabila je izbor programov namenjenih pomoči pri odpravi posledic žleda in poplav, ki so nastale neposredno po žledu, ki je prizadel Republiko Slovenijo med 30. januarjem in 10. februarjem 2014. Drugače rečeno – 400 brezposelnih bi lahko pridobilo zaposlitev na področju odpravljanja posledic žleda. Celotne stroške plače, malice in potnih stroškov, zaposlenih po tem programu, pokrije Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje; naročnik mora zagotoviti sredstva samo za druge materialne stroške, vključno s stroški prostorov in druge potrebne opreme za izvajanje programa javnega dela.

Do sedaj vse lepo in prav. Pa vendar posledice žleda še niso odpravljene, 400 brezposelnih oseb pa še nima novega delovnega mesta. Interes za samo izvajanje programa mora namreč izkazati občina (prizadeta z žledom), ki je v tem primeru naročnik. Ker s strani velike večine občin še ni bilo izkazanega interesa za hkratno odpravljanje posledic žleda in zagotovitve dela 400 brezposelnim osebam, vas v imenu teh 400 brezposelnih prosimo, da razmislite o vključitvi v program in s tem zagotovite delovna mesta 400 brezposelnim osebam.

Več informacij najdete na:
povezavi do javnega poziva
povezavi do navodil za izvajanje programov javnih del Pomoč v primeru elementarnih nesreč

V upanju na vaš pozitiven odziv vas lepo pozdravljamo.

Sindikat Mladi plus

Sanja Leban Trojar, predsednica Janja Hren, strokovna sodelavka