Srečno, knapi! Skupaj v boju!

V četrtek, 13. 3. 2014, nekaj po 15. uri so stavkajoči rudarji Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH) po več kot 80 urah prišli iz jame na koti 220 v Hrastniku

Predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec je povedal, da so dopoldne dobili trdna zagotovila vodstva družbe glede izpolnitev preostalih stavkovnih zadev.

Včeraj je zmagalo tovarištvo, solidarnost in enotnost rudarjev. Včeraj so zmagali naši skupni sindikalni napori v boju za delavske pravice. Naj se ta včeraj nadaljuje tudi danes, jutri in pojutrišnjem!

Če na kratko obnovimo dogodke: v jami je od ponedeljka zjutraj od 6. ure dalje stavkalo 127 rudarjev, v upravni stavbi pa 70 administrativnih delavcev. Naj ob tem spomnimo, da je sindikat RTH član Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE), ki je del družine ZSSS. V ponedeljek je bil sicer izplačan preostanek januarskih plač. Isti dan smo na ZSSS tudi pisali predsednici vlade zahtevo po urgentnem sestanku na temo ugodne razrešitve položaja delavcev RTH. Ker s strani predsednice vlade ni bilo odgovora, smo v torek na ZSSS v manjši skupini šli do vlade, da ji izročimo urgentno pismo s ponovno zahtevo po ugodni razrešitvi stavkovnih zahtev delavcev RTH. Isti dan popoldne se je pogajanjem z vodstvom RTH pridružil tudi izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko, zvečer pa se je med rudarje v jamo spustil tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič.

V sredo je direktor RTH Bojan Jelen rudarjem prinesel zagotovila glede zahtev, ki so se nanašale na zagotovitev izplačila februarskih plač 18. marca in izplačilo odpravnin 11 delavcem v skupni višini 240.000 evrov. Gre za delavce, ki so od decembra lani prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Isti dan smo na ZSSS pričeli s pripravami na protestni shod v podporo stavkajočim delavcem RTH, ki bi bil danes ob 12h pred vlado. Shod je zaradi včerajšnjega prihoda rudarjev iz jame preklican.

Rudarji so zahtevali tudi jasne odgovore o tem, kako bo RTH posloval letos in leta 2015, kako bo zagotovljen denar za izplačilo plač v naslednjih mesecih, kje bo vodstvo našlo tri milijone evrov za izplačilo odpravnin 135 letos presežnim delavcem in delavcem, ki bodo presežni naslednje leto. Želeli pa so izvedeti tudi, kakšne so možnosti prezaposlovanja ali predčasnega upokojevanja po izrednih pogojih. Direktor RTH-ja Bojan Jelen je rudarjem prinesel dokazila o izpolnitvi teh zahtev. Premierka jim je poslala odgovor na njihove stavkovne zahteve, da se država kot lastnica RTH-ja zavezuje, da bo zagotovila sredstva za izvajanje zapiralnih del ter poravnavo obveznosti do zaposlenih letos in naslednje leto. Jelen je rudarjem pojasnil, da imajo sredstva za izplačilo februarskih plač zagotovljena iz letošnjega proračuna.

Pogajanja se bodo sicer nadaljevala v ponedeljek za mizo.

Goran Lukič, izvršni sekretar v ZSSS