Na sestanku s predsednico Vlade in ministrstvi o Jamstvu za mlade

Predstavniki sindikata, mladinskih in študentskih organizacij ter organizacij za mlade smo se glede Programa Jamstvo za mlade in problematike zaposlovanja mladih v torek 28. januarja 2014 sestali s predsednico vlade mag. Alenko Bratušek, ministrico za delo dr. Anjo Kopač Mrak, ministrom za izobraževanje dr. Jernejem Pikalom, Andrejo Kert, državno sekretarko na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Zoranom Kotolenkom, namestnikom generalne direktorice Direktorata za trg dela in zaposlovanje.

Sestanek je sklicala predsednica vlade, saj je želela, da bi Program Jamstvo za mlade (JzM) podpirali tudi mladi. Predstavniki mladih smo namreč že dlje časa opozarjali na pomanjkljivosti Programa ter pozivali k strateškemu reševanju problematik mladih, predvsem brezposelnosti mladih.

Na sestanku smo se vsi strinjali, da omenjeni dokument ne predstavlja strategije zaposlovanja mladih in kot tak dolgoročno, ne predstavlja rešitev s področja zaposljivosti in zaposlovanja mladih. Zato smo se uspeli dogovoriti, da bomo ta manjko zapolnili s pravo strategijo zaposlovanja, ki nam jo vlade obljubljajo že od leta 2012. Prav tako smo MGRT pozvali, da pripravi načrt ustvarjanja novih delovnih mest, saj je splošno pomanjkanje možnosti za delo glavni razlog za brezposelnost pri vseh starostnih skupinah.

Dogovorili smo se tudi, da dokument izboljšamo tam, kjer se ga v danem trenutku da izboljšati ter se strinjali, da je predvsem nujno, da se dokument čim prej sprejeme na vladi in se začne izvajati na terenu.

Določene ukrepe Programa Jamstvo za mlade bodo tako:

– dopolnili z vsebino in s tem konkretizirali ukrepe.

– iz Programa umaknili ukrep, ki vsebinsko ne ustreza umestitvi v Program Jamstva za mlade.

– združili vsebinsko podobne ukrepe, ki so bili pod pristojnostmi različnih ministrstev in tako okrepili medsektorski pristop pri izvajanju ukrepov.

Na Sindikatu Mladi plus smo skupaj z ostalimi organizacijami pri oblikovanju Programa Jamstvo za mlade vseskozi sodelovali konstruktivno, se udeleževali vseh sestankov, predlagali ukrepe, popravke in dopolnitve, pri čemer smo tudi v zadnji fazi uspeli doseči, da je bil glas mladih ne samo slišan, temveč tudi v določeni meri upoštevan. Predvsem pa želimo, da se začnejo ukrepi implementirati oz. izvajati čim prej ter da začnemo reševati problem brezposelnosti mladih, tako z ukrepi Jamstva za mlade, kot tudi strateško in dolgoročno.

VIR: Povzeto po novici MSS avtorja Boruta Cinka