Nov program za nove iskalce zaposlitve – Mentorstvo za mlade

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v petek, 15. 11. 2013, na novinarski konferenci predstavilo nov program, namenjen zaposlovanju mladih, in sicer program Mentorstvo za mlade. Sklad za razvoj kadrov in štipendije je namreč objavil javno povabilo za ta program, namenjen prvim iskalcem zaposlitve, starim do 30 let. V program bo vključenih 500 mladih, iskalcev prve zaposlitve, starih do 30 let (s pomočjo mentorja), od tega pol moških in pol žensk, pri tem pa ni pogoj, da je posameznik prej prijavljen pri Zavodu RS za zaposlovanje, vključi se lahko tudi neposredno po zaključku šolanja. V usposabljanje za mentorje je predvidena vključitev 300 zaposlenih.

Shema programa Mentorstvo za mlade

Delodajalec, ki bo želel zaposliti prvega iskalca zaposlitve, bo najprej na usposabljanje v okviru tega programa napotil mentorja, ki bo opravil 24 delavnic, v roku treh mesecev pa bo ta delodajalec moral zaposliti tudi iskalca prve zaposlitve. Novozaposleni bo tako dobil mentorja, ki mu bo predstavil podjetje, organizacijo, način dela ter ga spremljal in pripravil na samostojno opravljanje dela. Gre torej za prenos znanja iz starejših na mlajše.

Subvencija za zaposlitev vključene mlade osebe iz ciljne skupine znaša:

5.000,00 EUR pri zaposlitvi za polni delovni čas za obdobje 12 mesecev oziroma
3.000,00 EUR za vsaj polovični delovni čas za obdobje 12 mesecev.

Skupaj z drugimi stroški (zdravniški pregled, usposabljanje mentorjev) bo subvencija na enega zaposlenega znašala 6.300 evrov oziroma 4.300 evrov.

Program se bo izvajal od 2013 do 2015, vrednost javnega povabila je 2.994.000,00 EUR, od tega bo 85 % iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Javno povabilo za prijavo v program Mentorstva za mlade lahko preberete v dokumentu na tej povezavi.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in MSS