Vrh mladih – Pariz

Francoski predsednik Holland je 12. novembra v Parizu organiziral medvladno konferenco na temo zaposlovanja mladih, ki predstavlja nadaljevanje procesa začetega junija letos, ko je nemška kanclerka Angela Merkel v Berlinu gostila evropske voditelje na konferenci o zaposlovanju mladih.

Ob robu medvladne konference je, med 11. in 13. novembrom 2013, potekal tudi Vrh mladih, ki se je ukvarjal z vprašanjem kakovostnih delovnih mest za mlade. Vrh mladih je organiziral Evropski mladinski forum (YFJ) v sodelovanju z Evropsko konfederacijo sindikatov (ETUC) in njegovim odborom za mladino, nacionalnimi mladinskimi sveti, s podporo Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter v dialogu s francosko vlado, Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom.

Vesna Miloševič je v okviru Vrha mladih predstavila kampanjo Jamstva za mlade, ki jo v Sloveniji izvajamo Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, Študentska organizacija Slovenije in sindikat Mladi plus ter prizadevanja za izboljšanje položaja mladih na trgu dela pri nas.
Predsednica MSS, Tea Jarc, se je, kot del 12 članske delegacije, v imenu mladih iz celotne Evrope udeležila sestanka pri francoskem predsedniku Hollandu. Predsednika Hollanda so opozorili, da ključ za reševanje problema brezposelnosti in boljše zaposljivosti mladih leži v dolgoročnih ukrepih in strategijah, katerih cilj mora biti zagotavljanje kvalitetnih usposabljanj in plačanih pripravništev, ter dolgoročnih in kvalitetnih zaposlitev. Poudarila je, da je finančna podpora ukrepom za zaposlovanje mladih, tako na ravni Evropske unije, kot njenih držav članic, nezadostna. Mladi pričakujemo, da bodo ukrepi in strategije v evropskem in nacionalnih proračunih, ter znotraj Evropskega socialnega sklada ustrezno finančno ovrednoteni.

Mladi iz sindikatov in mladinskih organizacij so v Parizu pripravili tudi proteste za več zaposlitev za mlade in za dostojne zaposlitve s sloganom »Stop talking, act now!«.

Po zaključku medvladne konference se je s predstavniki mladih sestal evropski komisar pristojen za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Lazslo Andor in jih seznanil z dogajanjem in dogovori s konference. Ocena predstavnikov mladih je, da včerajšnje srečanje evropskih voditeljev držav članic ni bilo v ničemer revolucionarno. Še več, čutiti je pomanjkanje politične volje za implementacijo sheme Jamstva za mlade, ki je očitno ne bodo izvajali v vseh državah članicah EU. Kot pozitivno se ocenjuje zahtevo evropskih institucij, da morajo države, ki bodo želele črpati sredstva za izvajanje sheme, nacionalne programe predstaviti do decembra, kar bo zagotovo pospešilo postopke in pripravo programov.

Več si lahko prebereš na naslednjih povezavah:

Udeležba predstavnic Mladinskega sveta Slovenije na Vrhu mladih z naslovom Za kakovostna delovna mesta in na medvladni konferenci o zaposlovanju mladih (Pariz, 11. – 13. november 2013)
Predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc na srečanju s francoskim predsednikom Hollandom
V Parizu se je zaključil Vrh mladih – Za kakovostna delovna mesta

Vir: Mladinski svet Slovenije