Jamstvo za mlade – kaj bo država naredila za nas?

V sredo, 23. oktobra 2013 je na Študentski areni v okviru kampanje Jamstvo za mlade, potekala predstavitev programa Jamstvo za mlade 2014 – 2020, ki sta se jo udeležila tudi ministra, dr. Anja Kopač Mrak in dr. Jernej Pikalo.

Dogodek smo podnaslovili »Kaj bo država naredila za nas«, saj smo želeli od obeh gostov slišati konkretne usmeritve in ukrepe, ki bodo vključeni v program Jamstvo za mlade in bodo prispevali k izboljšanju stanja na področju zaposlovanja mladih.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je izpostavila, da je potrebno že v času šolanja izvajati politike, ki bodo prispevali k večji zaposljivosti mladih. Pri tem je omenila pomembnost vseživljenjskih kariernih centrov in okrepljene vloge univerz na tem področju. Poudarile je tudi, da se bodo številni ukrepi, ki jih ministrstvo še pripravlja in usklajuje nanašajo na čas, ko je mlad človek že prijavljen kot brezposelna oseba. Ti ukrepi bodo povezani s spodbudami delodajalcem, ki so se po njenih besedah izkazale kot najbolj učinkovite. Ministrica je napovedala tudi približno 5000 plačanih pripravništev za vsa področja, kjer je zakonska potreba po opravljenem pripravništvu.

Dr. Jernej Pikalo je povedal, da se bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v program Jamstva za mlade vključevalo na več področjih. Ministrstvo tako pospešeno razvija možnosti za beleženje kompetenc pridobljenih v neformalnem izobraževanju, vzpostaviti želijo enotno dijaško in študentsko izkaznico, izboljšati kakovost izobraževanja ter omejiti fiktivne vpise. To so ukrepi, ki naj bi po realizaciji doprinesli k večji zaposljivosti mladih.

Organizacije, Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, sindikat Mladi plus in Študentska organizacije Slovenije, ki smo združene v kampanji Jamstvo za mlade, pozdravljamo načrte in usmeritve, ki sta jih predstavila oba ministra. Kljub temu pa pogrešamo konkretnejše predloge obeh ministrstev. Ukrepi in usmeritve na papirju ne morejo pomagati mladih, zato bomo še naprej zahtevali, da država čim prej prične izvajati ukrepe za varno zaposlovanje mladih in konkretne politike, ki bodo naslovile glavne težave s katerimi se mladi srečujejo na trgu dela. Na dogodku smo tudi poudarili, da smo še naprej pripravljeni na sodelovanje z vsemi institucijami, ki prispevajo ali bodo prispevale k izboljšanju situacije na področju zaposlovanja mladih, zanimajo pa nas rezultati izvajanja načrtovanih politik, zato si, še enkrat izpostavljamo, želimo, da do tega pride čim prej.

Radi bi se zahvalili tudi vsem mladim, ki so se v velikem številu udeležili dogodka »Jamstvo za mlade – kaj bo država naredila za nas?« in s tem pokazali, da je zaskrbljenost med mladimi zelo visoka, ter da to ni zgolj še ena zgodba tistih, ki mlade predstavljamo in zastopamo.

V zaključku dogodka smo razglasili tudi zmagovalko natečaja Jamstvo za mlade. Na natečaj smo smo prejeli 132 prijav, prvo nagrado pa je za serijo duhovitih stripov z naslovom Lepo je v naši domovini biti mlad prejela Rozana Mužica. Vse prispevke na natečaj bomo v prihodnjih dneh objavili na spletni strani www.jamstvozamlade.si.