Program Jamstvo za mlade kmalu na vladi

15. 10. 2013. Po dobrem mesecu smo se predstavniki mladih, mladinskih organizacij ter organizacij za mlade ponovno sestali z odločevalci na temo Programa: Jamstvo za mlade 2014-2020. Kdo vse je bil tam in kaj smo se dogovorili?…

…Sestanka, ki ga je gostila in vodila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, smo se udeležili predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, Študentske organizacije Slovenije, Mladinske mreže MaMa, Zavoda Ypsilon, Sindikata Mladi plus, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Urada RS za mladino, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstva za kulturo.

Na sestanku je potekala razprava o Programu: Jamstvo za mlade 2014-2020, na katerega smo že predhodno, pred enim mesecem, poslali naše pripombe. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nam je predstavilo dopolnjen program s katerim pa predstavniki mladih in organizacij za mlade nismo bili najbolj zadovoljni.
Po temeljiti razpravi o predlaganih ukrepih smo uskladili pričakovanja glede vsebine dokumenta in njegovega namena. Predstavniki ministrstev vidijo program kot širši okvir, ki bo podlaga za oblikovanje konkretnejših ukrepov znotraj Kataloga ukrepov aktivne politike zaposlovanja ter ostalih vladnih dokumentov, predstavniki mladih pa smo povedali, da kljub temu pogrešamo konkretnejšo vsebino s kazalniki, ki bo omogočala merjenje učinkovitosti ukrepov in nenazadnje tudi samega programa.

V razpravi o ukrepih, ki jih vsebuje program smo izrazili naš dvom o tem, da je dokument medresorsko usklajen. Dokument je pri določenih ukrepih, ki naj bi jih prispevala druga ministrstva pomanjkljiv, pri določenih drugih ukrepih pa manjka opis ukrepa v celoti ali pa ta opis ne ustreza naslovu ukrepa. Tak primer sta na primer področje beleženja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj (kjer vsebina manjka v celoti) ter področje spodbujanja mobilnosti v okviru poklicnega izobraževanja in usposabljanja (kjer opisana vsebina ne ustreza vsebini ukrepa, temveč povzema le opis programa, ki se že izvaja, splošen cilj slednjega ter definicijo učne mobilnosti). Ob tem se seveda postavlja vprašanje ali resnično obstaja skupna volja pri odločevalcih za reševanje problema brezposelnosti mladih.

Program: Jamstvo za mlade, je bil v razpravi predstavljen kot “gasilska akcija”. V povezavi s takšno interpretacijo dokumenta in različnimi pričakovanji, ki jih imamo glede dokumenta, razumemo, da ta program vsekakor ne bo rešil vseh problemov mladih. Kljub temu, smo izpostavili, da mladi vidimo Program: Jamstvo za mlade širše in si želimo, da bi tudi odločevalci prepoznali potrebo po tem, da se problem brezposelnosti mladih obravnava celostno, tj. preko kakovostnega izobraževanja, varnih zaposlitev in osamosvajanja mladih (odselitev od staršev, ustvarjanje družine, prevzemanje drugih družbenih odgovornosti itd.). Upamo, da bomo celostni pristop prepoznali tudi pri oblikovanju nadaljnjih dokumentih. Ukrepi aktivne politike zaposlovanja oz. t.i. “gasilska akcija” brez dvoma predstavljajo pomemben mehanizem za reševanje brezposelnosti mladih in preprečevanje socialne izključenosti. Res pa je tudi, da ne prinašajo dolgoročnih učinkov in ne naslavljajo pravih vprašanj. Z vsemi pristojnimi odločevalci tako želimo naslavljati pereče teme, ki se dotikajo mladih. Pri tem pa potrebujemo odgovornega sogovornika.

Na sestanku je bila v povezavi z zaposlovanjem izpostavljena tudi problematika fiktivnih vpisov na študijske smeri, ki naj bi mladim (študentom) prinašali določene ugodnosti, vendar smo opozorili, da je država v preteklosti problem brezposelnosti mladih zanemarjala in so mladi zato rešitev našli tudi v študentskem delu, kot viru preživetja. Nihče od mladih si ne želi biti fiktivno vpisan na nek študijski program, takšno ravnanje je posledica pomanjkanja priložnosti na trgu dela in prisotnosti ostalih problemov s katerimi se mladi srečujejo ob vstopu na trg dela. Danes pa je brezposelnost mladih postala problem celotne družbe in zato sprejemamo Program: Jamstvo za mlade 2014-2020.

Izvajanje in sprejem Programa: Jamstvo za mlade 2014-2020 je odvisen od več dejavnikov, in sicer od dokončne razdelitev sredstev v okviru YEI ter od ostalih razpoložljivih evropskih sredstev, ki nam bodo na voljo v naslednjem večletnem finančnem okviru 2014-2020. Sprejemanje operativnih programov 2014-2020 po državah članicah EU letos zamuja. Obravnava kohezijskega paketa v Evropskem parlamentu je bila prestavljena na začetek novembra, kar pomeni, da bodo tudi uredbe o izvajanju postopkov pri porabi sredstev evropske kohezijske politike v držav članicah EU sprejete z zamudo. Od razdelitve sredstev je zato odvisna tudi vsebina in časovnica sprejemanja Programa: Jamstvo za mlade 2014-2020.

Kljub začetnim nesoglasjem smo ob zaključku sestanka dorekli naslednje korake v procesu oblikovanja in sprejemanja Programa: Jamstvo za mlade 2014-2020. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo v naslednjih dneh pripravilo dopolnjen predlog programa z vsebino, ki je bila podana na današnjem sestanku. Program bo konec oktobra posredovan tudi v javno razpravo, po konsolidaciji prejetih predlogov pa je predviden sprejem programa na Vladi RS v začetku decembra.

Vir: MSS