Sestanek z državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade

V nizu srečanj s predstavniki ministrstev in vlade smo se 10. septembra predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, Mreže MaMa, sindikata Mladi plus in Študentske organizacije Slovenije srečali z državno sekretarko v kabinetu predsednice vlade Tamaro Vonta.

Na srečanju smo opravili pregled izpolnjevanja zavez vlade in naših aktivnosti od zadnjega sestanka, ki smo ga imeli v mesecu juniju in kateremu je sledil sestanek s predsednico vlade Alenko Bratušek, ki je podprla prizadevanja naših organizacij in se jasno opredelila glede tega, da s(m)o mladi prioriteta državne politike. Ključno področje za mlade v tem trenutku je seveda zaposlovanje, pri čemer pa predstavniki in zagovorniki mladih opozarjamo, da je to samo eden od elementov, ki pomembno vplivajo na osamosvajanje mladih.
Državno sekretarko smo opozorili predvsem na pomen medsektorskega povezovanja pri snovanju ukrepov in politik za mlade. Ne dvomimo v dodano vrednost, ki jo bo za mlade in državo prinesel Nacionalni program za mladino. Zavedamo pa se nevarnosti, da bo potencial nacionalnega programa ostal neizkoriščen, če bo doseganje zastavljenih ciljev iz programa sestavljeno samo iz seštevka politik, ki jih bodo pripravila posamezna ministrstva. Trdno verjamemo, da je potrebno pri oblikovanju izvedbenih načrtov nacionalnega programa zagotoviti sodelovanje med ministrstvi navznoter in z mladinskim sektorjem ter drugimi navzven.
Zato smo predlagali, da se pri oblikovanju izvedbenih načrtov Nacionalnega programa za mladino dosledno izvaja načelo horizontalnega povezovanja ministrstev in medsektorskega povezovanja. Prepričani smo, da bo takšen pristop dal najboljše rezultate v danih okoliščinah. Naš apel Vladi RS pa je tudi poziv k razmisleku o načinu zagotavljanja ustrezne koordinacije priprave izvedbenih načrtov, pri čemer bi to vlogo ob primerni podpori lahko prevzel Urad RS za mladino.
Na sestanku smo dobili tudi potrditev, da je imenovanje predstavnikov v Svet vlade RS za mladino tik pred zaključkom, ter izrazili željo, da bi se 1. seje sveta udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.