ZSSS in Sindikat Mladi plus pozivata EU poslance k plačevanju svojih pripravnikov

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikat Mladi plus sta v ponedeljek, 9. 9. 2013, slovenske poslance v Evropskem parlamentu pozvala k zagotavljanju ustrezno plačanih kvalitetnih delovnih mest in pripravništev. Poziv je bil poslan vsem slovenskim poslancem v EU parlamentu – Romani Jordan, Zofiji Mazej Kukovič, Mojci Kleva Kekuš, Tanji Fajon, Alojzu Peterletu, Ivu Vajglu in Milanu Zveru. V sindikatih si želimo, da bi bile mednarodne inštitucije zgled ustrezno plačanega in kvalitetnega delovnega mesta in ne leglo zastonj delovne sile.
Ljubljana, 9. 9. 2013

Za: Slovenske poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu

ZADEVA: JAVNI POZIV K UKREPANJU: MEDNARODNE INŠTITUCIJE NAJ BODO ZGLED USTREZNO PLAČANEGA IN KVALITETNEGA DELOVNEGA MESTA, NE LEGLO ZASTONJ DELOVNE SILE

Spoštovane slovenske poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu!

Danes pričenjate s plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta. V okviru tega boste v sredo in četrtek obravnavali in glasovali o predlogu resolucije Evropskega parlamenta o reševanju brezposelnosti mladih: možnosti za izhod, kjer je v točki P med drugim zapisano »ker imajo mladi pravico do kakovostne zaposlitve v skladu s svojim znanjem in spretnostmi; ker je taka zaposlitev nadvse pomembna za dostojanstvo in neodvisnost mladih v Evropi«.
A naj vam še pred obravnavo in glasovanjem o tej resoluciji postrežemo z naslednjimi informacijami:

Giacomo” je leta 2012 za enega izmed italijanskih poslancev v Evropskem parlamentu šest mesecev po devet ur na dan in pet dni na teden delal kot pripravnik v Evropskem parlamentu. Brez plačila. Ni edini, ki je bil v takšnem položaju.
17. julija 2013 je okoli 200 pripravnikov organiziralo tako imenovani »Sendvič protest« pred evropskim parlamentom. Ime tega protesta izhaja iz pogoste prakse pripravnikov, ki se udeležujejo odmorov za kosilo v iskanju zastonj sendvičev. Eden izmed organizatorjev protestov je bil Gervase Poulden, ki je opravljal pripravništvo v Združenih narodih. Povedal je, da pripravniki ne zahtevajo zgolj pravično plačilo za opravljeno delo, temveč tudi ustrezno mentorstvo za priučitev novih kompetenc.
Evropski parlament je slab mesec pred tem, to je 12. junija, sprejel Resolucijo Evropskega parlamenta o pripravah na sejo Evropskega sveta (27. In 28. junij 2013) – evropski ukrepi za zmanjšanje brezposelnosti mladih (2013/2673(RSP)). Resolucija med drugim »poziva Komisijo in države članice, naj sprejmejo pristop do mladih in zaposlovanja, ki bo temeljil na pravicah; poudarja, da predvsem v času hude krize kakovost dela za mlade ne sme biti ogrožena in da morajo biti osrednjega pomena poglavitni delovni standardi in drugi standardi, povezani s kakovostjo dela«.
Dobro leto pred tem je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz v svojem govoru ob pomladanskem zasedanju Evropskega sveta med drugim izjavil, da »je v EU sedem milijonov brezposelnih mladih. Še več pa jih je v tveganih zaposlitvah, ujetih v spiralo brezposelnosti, začasnih del in neplačanih pripravništvih, spirali, ki se pogosto konča v jezi in resignaciji. To je strup za našo družbo.«

Pozivamo vas, da kot slovenske poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu uporabite vaš položaj zato, da se čim prej sproži mehanizem, ki bo pripravnikom v EU inštitucijah konkretno omogočil pravično plačilo in ustrezno mentorstvo. Resolucije so zelo pomembne, a na koncu štejejo konkretne spremembe. Ki naj se začnejo tudi znotraj Evropskega parlamenta. Ustvarite jih v dobro mladih.
Naj evropski parlament postane zgled dostojnih in pravičnih delovnih pogojev, in ne še ena ustanova, v kateri boste našli neplačane pripravnike.
Seveda bomo redno spremljali vaša prizadevanja na tem področju.

Če zaključimo z naslednjim vprašanjem enega izmed teh pripravnikov:
»Vsak član Evropskega parlamenta prejme vsak mesec 20.000 evrov za stroške pisarne. Ali mi resno želite povedati, da si ne morejo privoščiti, da plačajo svoje pripravnike?«

Goran Lukič
Izvršni sekretar ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi
E: goran.lukic@sindikat-zsss.si
M: +386 31 517 201