Odprto pismo odvetniški družbi Matoz in Odvetniški zbornici Slovenije glede navedb v medijih o opravljanju volonterskega pripravništva v odvetniških družbah

Danes, 9. 8. 2013, smo si v časopisu Dnevnik lahko prebrali prispevek z naslovom »Mladi pravniki prisiljeni delati zastonj«. V prispevku je zapisano, da je bil na spletni strani Odvetniške zbornice Slovenije objavljen oglas za opravljanje volonterskega pripravništva. Opis dela v oglasu se je po navedbah iz prispevka glasil: »Odvetniška družba Matoz sprejema pripravnike, ki želijo opraviti pripravništvo kot volonterji«. Zato pozivamo…

Ljubljana, 9. 8. 2013

Za:
Odvetniška družba Matoz
info@matoz.si

Odvetniška zbornica Slovenije
info@odv-zb.si

V vednost: sredstvom obveščanja

ZADEVA: ODPRTO PISMO ODVETNIŠKI DRUŽBI MATOZ IN ODVETNIŠKI ZBORNICI SLOVENIJE GLEDE NAVEDB V MEDIJIH O OPRAVLJANJU VOLONTERSKEGA PRIPRAVNIŠTVA V ODVETNIŠKIH DRUŽBAH

Spoštovani!

Danes smo si v časopisu Dnevnik lahko prebrali prispevek z naslovom »Mladi pravniki prisiljeni delati zastonj«.

Naj na začetku izpostavimo, da na sindikatu Mladi plus, ki je del Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in seveda tudi na ZSSS že dlje časa javno opozarjamo na izjemen razmah volonterskega pripravništva. Tako smo 13. marca letos na novinarski konferenci o problematiki volonterskega pripravništva, ki smo jo imeli na ZSSS, med drugim izpostavili rezultate spletne ankete Sindikata Mladi plus o pripravništvu. Kar 61% izmed 345 oseb, ki so do tega dne sodelovale v anketi, namreč v času opravljanja pripravništva ni prejelo nobenega prejemka – niti povračila potnih stroškov in malice.

Kakor pa je videti iz zgornjega prispevka, pa se epidemija volonterskega pripravništva očitno širi celo na področja, na katera se ne bi smela. Zakon o odvetništvu namreč jasno določa, da volontersko opravljanje odvetniškega pripravništva ni dovoljeno, in kot tako predstavlja hujšo kršitev pri opravljanju odvetniškega poklica.

Zato na tem mestu pozivamo:

Odvetniško zbornico Slovenije, da skladu s svojimi pooblastili in odgovornostmi ustrezno ukrepate in preprečite morebiten razmah te nedovoljene prakse. Dejstvo je namreč, da se s kakršnimi koli nedovoljenimi odvetniškimi praksami ruši zaupanje ne samo v odvetniški poklic, temveč tudi v samo pravno državo, da ne govorimo o tem, kakšen signal se daje s tem mladim pravnikom.
Odvetniško družbo Matoz, da nemudoma prekinete s prakso, ki je bila predstavljena v zgornjem članku, in ki jo po teh navedbah oglašujete na spletnih straneh Odvetniške zbornice Slovenije. Prepričani smo, da zagotovo ni v vašem interesu, da tudi kot javno močno izpostavljena družba pomagate pri ustvarjanju nedovoljenih praks.

Z vsebino tega dopisa bomo seznanili tudi Inšpektorat RS za delo.

V pričakovanju konstruktivnih in pozitivnih dejanj, ki bodo preprečile morebitne nove tovrstne zgodbe,

Goran Lukič
Izvršni sekretar ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi
E: goran.lukic@sindikat-zsss.si