Poročilo z obiska pri ministru za gospodarstvo

Predstavniki sindikata Mladi Plus, Mladinskega sveta Slovenije, Študentske organizacije Slovenije, in Mreže MaMa, smo se 23. julija srečali z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo in njegovimi sodelavkami.

Na sestanku smo predstavniki mladih in organizacij za delo z mladi ministru predstavili naša prizadevanja in poglede glede potrebe po reševanju zaposlovanja in osamosvajanja mladih medsektorsko, kjer mora pomembno vlogo odigrati tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki skrbi za pripravo vseh ključnih dokumentov države za novo finančno perspektivo.

Minister nam je v zanimivi izmenjavi mnenj predstavil nekaj bistvenih pogledov ministrstva na mlade: da moramo več tvegati, da naj si postavimo jasne cilje in vztrajamo pri doseganju le teh. Da pa se zaveda, da mora in bo ministrstvo ustvarilo potrebno podporno okolje za to kot tudi, da mladi bodo umeščeni v vse ključne dokumente, ki nastajajo.

V razpravi so bili doseženi sledeči konkretni dogovori:

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na septembrskem konstitutivnem sklicu Sveta Vlade RS za mladino, na katerem bo sodelovala tudi predsednica Vlade RS, predstavi konkretno umeščenost mladinskega sektorja (mladih, mladinskega dela) v strateške dokumente države (Strategijo razvoja Slovenije, Partnerski sporazum, Operativne programe ter Regijske razvojne programe).
Pomoč Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pri vpeljavi obveznih študijskih praks v vseh študijskih programih.
Dogovor, da se glede iskanja skupnih rešitev za Partnerski sporazum in Operativne programe srečamo z vodjo Direktorata za evropsko kohezijsko politiko in njenimi sodelavci v prihodnjem tednu, kjer skupaj opredelimo konkretne ukrepe in projekte.
Člani sindikata Mladi Plus pozdravljamo predvsem dogovor, da nadaljujemo iskanje skupnih rešitev, konkretnih ukrepov in projektov, predvsem na področjih, povezanih z boljšimi zaposlitvenimi možnostmi za mlade. Seveda pa bomo budno spremljali tudi obljubljeno ‘ustvarjanje podpornega okolja za mlade in umeščenost mladih v vse ključne dokumente’ s strani Ministrstva za gospodarstvo.