Predstavniki mladih na srečanju z ministrom za kulturo Urošem Grilcem

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije, Mreže MaMa, sindikata Mladi plus in Mladinskega sveta Slovenije so se 16. julija srečali z ministrom za kulturo, Urošem Grilcem, in njegovimi sodelavci.

Na sestanku so se strinjali, da področje kulture predstavlja velik in še neizkoriščen potencial tudi za mlade. Tako na ravni profesionalnega ustvarjanja, kot tudi na udeleževanja in sokreiranja kulturnih prireditev. Predvsem področje profesionalnega ustvarjanja v kulturi ponuja možnosti za zaposlovanje mladih, vendar bo potrebno sektor bolj odpreti za mlade. Predstavniki mladih so ministru in njegovi ekipi predstavili pobude oz. predloge za dopolnitev Nacionalnega programa za kulturo in se zavezali, da bodo aktivno sodelovali pri pripravi izvedbenih načrtov nacionalnega programa za mladino v poglavju, ki obravnava kulturo. V duhu sodelovanja so se dogovorili tudi za redna srečanja in sodelovanje tudi v prihodnje.

Konkretni dogovori s sestanka so:

1. Mladinska stran najkasneje v roku 14 dni pripravi pripombe na Nacionalni program za kulturo.

2. Ministrstvo za kulturo (MK) in mladinska stran sodelujeta pri pripravi izvedbenih načrtov za področje kulture do konca leta (konkretni predlogi z naše strani so dobrodošli) .

3. Mladinska stran pripravi nabor primerov dobrih praks podpore mladinskega kulturnega ustvarjanja in poustvarjanja (tako domačih kot tujih), da si MK lahko izoblikuje sliko in na podlagi tega naprej prilagaja ukrepe.

4. Mladinska stran pripravi konkretne ukrepe za MK z vidika vzpodbujanja mladinske kulture in zaposlovanja kot tudi konkretne predloge za večje »koriščenje« kulture s strani mladih (kako približati kulturo gledališč, muzejev… mladim).

5. MK bi podprlo prizadevanja za zmanjševanje birokratskih ovir mladinskih organizacij in mladinskih centrov pri organizaciji kulturni prireditev; predvsem v smeri blaženja pogojev za začetniško delovanje (organizacija manjših koncertov….).

6. MK bi podprlo, da se uredi status t.i. freelencerjev, ampak je potrebno tu v dialog vključiti tudi MDDSZEM.

Na Mladinskem svetu Slovenije smo s sestankom zadovoljni na vsebinski in simbolni ravni. Slednja se kaže predvsem v uveljavljanju horizontalnega pristopa pri obravnavanju področja mladih, kar je po našem mnenju ključnega pomena za oblikovanje celovite in učinkovite politike, ki bo mladim v oporo pri prehajanju iz sistema izobraževanja na trg dela in do osamosvojitve.

Vir: MSS