Kako se uresničujejo zaveze predsednice vlade Alenke Bratušek

11. 7. 2013. Pred 14 dnevi smo se predstavniki ŠOS-a, Mreže MaMa, sindikata Mladi plus in MSS-ja srečali s predsednico vlade. Sestanek je potekal v pozitivnem vzdušju, zaključki in sklepi pa so nas navdali z zmernim optimizmom, da bomo pregovorno pomembni mladi dejansko postali prioriteta državne in regionalne oz. lokalne politike. Tako pri reševanju najbolj perečih problemov, kot je brezposelnost mladih, kot tudi pri oblikovanju srednje in dolgoročnih strateških in operativnih dokumentov razvoja Republike Slovenije.

Evropska raven
Prvi rezultati sodelovanja med Vlado in mladimi so že vidni. Evropski svet, ki je potekal 27. in 28. junija, je sprejel sklep, da bo tudi Slovenija upravičena do črpanja sredstev iz mehanizma Jamstvo za mlade. Tako je naše več mesecev trajajoče opozarjanje in spodbujanje odgovornih, da naj dosežejo ta premik, obrodilo sadove.

Slovenska raven

Nacionalni program za mladino

Prav tako se premika tudi pri sprejemanju Nacionalnega programa za mladino. Pristojni odbor Državnega zbora je namreč potrdil sklic javne predstavitve mnenj o predlogu Resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki bo drugi polovici septembra.

Ministrstva

Tudi na ravni ministrstev se dogajajo pozitivne spremembe. Izpostaviti želimo:

Ministrstvo za kulturo, ki nas je povabilo na sestanek glede priprave Nacionalnega programa za kulturo. Sestanek bo še ta mesec, na njem pa bomo predstavili naše konkretne predloge za vključitev v program.
Ministrstvo za pravosodje nas je povabilo na sestanek v mesecu septembru na katerem se bomo pogovorili o socialni državi, pravičnosti in vlogi nevladnih organizacij v družbi.

Pričakujemo, da bomo dobili tudi povabilo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na sestanek na katerem bomo oblikovali konkretne ukrepe s katerimi bomo pri nas implementirali finančna sredstva programa Jamstvo za mlade.

Na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa smo danes (11. julija op.a.) poslali pobudo za čim prejšnje srečanje. MGRT ima namreč celovit pregled nad pripravo operativnih programov in regijskih razvojnih programov, ki bodo podlaga za črpanje evropskih sredstev v obdobju naslednje finančne perspektive, to je med leti 2014 in 2020. Primerna in pravilna umestitev mladih v te programe bo ključnega pomena za izvajanje vseh ukrepov in vzpodbud za mlade v prihodnjih sedmih letih, zato tudi pričakujemo, da se bo ministrstvo na pobudo odzvali hitro in v skladu z zavezo, ki jo je dala predsednica vlade.

Na Mladinskem svetu Slovenije, Sindikatu Mladi plus, Mreži MaMa in Šudentski organizaciji Slovenije smo po sestanku z gospod Alenko Bratušek zaznali pozitivne premike v odnosu ministrstev do področja mladih. Pričakujemo, da se bo, kljub pregovornemu zatišju v času poletnih mesecev, delo na ravni ministrstev intenziviralo ter da bodo zaveze predsednice vlade o vključevanju mladih v pripravo in oblikovanja politik čim prej vključila tudi tista ministrstva, ki tega še niso storila.