Mladi nismo problem te družbe, ampak njena rešitev

V sredo, 26. junija 2013, smo se predstavniki mladih in organizacij za mlade srečali s predsednica vlade Alenko Bratušek in ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak.

Ob tej priložnosti smo predsednici Vlade RS predali tudi dopis z izhodišči za sodelovanje predstavnikov mladih ter mladinskih organizacij pri oblikovanju ukrepov ter javnem odločanju.

Po sestanku, kjer so nas zastopali Tea Jarc (MSS), Mitja Urbanc (ŠOS), Vesna Miloševič (Sindikat Mladi plus) in Uroš Skrinar (Mreža MaMa), je predsednica Vlade RS povedala, da se ji je zdelo pomembno, da se pred četrtkovim vrhom EU v Bruslju, kjer bodo osrednja tema tudi ukrepi za znižanje brezposelnosti med mladimi, sestane s predstavniki mladih in poudarila, da smo mladi “absolutno prioriteta te vlade”. Opozorila je, da zaposlovanje mladih ni samo problem v Sloveniji, vendar se tudi pri nas stopnja brezposelnosti mladih povečuje.
Na sestanku nam je obljubila, da se bo na vrhu EU zavzemala, da se sklepi, ki v tem trenutku Sloveniji ne dajejo pravice do črpanja pomoči, spremenijo tako, da bodo do evropske pomoči za mlade upravičene tudi države, ki so v letu 2012 oz. bodo v letu 2013 izpolnile pogoje.

Prav tako se je Bratuškova pozitivno odzvala na naš predlog, da se mlade še bistveno bolj vključuje v priprave programov, razvojnih dokumentov in politik, ki se dotikajo življenja mladih. Dogovorili smo se tudi, da bomo takoj po sprejemu nacionalnega programa za mladino, ki ga še čaka javna razprava in obravnava ter sprejem v DZ, pripravili izvedbene načrte in pri tem vključili tudi mlade.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se je pridružila odzivu predsednice Vlade in zagotovila, da bo tudi ministrstvo še naprej sodelovalo s predstavniki mladih pri oblikovanju zakonskih in drugih predlogov. Izpostavila pa je tudi zadnji ukrep Vlade RS za večje zaposlovanje mladih, ki bo zaživel s 1. novembrom, in predvideva možnost oprostitve plačila prispevkov za delodajalca, če zaposli brezposelno mlado osebo, ki je vsaj en mesec prijavljena na zavodu.

“Mladi niso problem te družbe, ampak so absolutno njena rešitev in tako se bo obnašala naša vlada,” je še pristavila predsednica vlade in se tako sklicevala na besede predsednice Mladinskega sveta Slovenije (MSS).

Po sestanku je predsednica MSS Tea Jarc izpostavila, da se ji zdi pomembno, da politika prepoznava ukrepe, ki so prilagojeni mladim. “Mladi želimo biti vključeni v pripravo vseh strateških dokumentov, ki se trenutno oblikujejo. Želimo sodelovati in ponuditi konstruktivne nasvete tako vladi kot pristojnim ministrstvom in pokazati, da smo mladi rešitev in gonilo družbenega napredka,” je povedala, ter poudarila, da po sestanku s premierko pričakuje “konkretne zadeve in rešitve za naprej”.

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc je povedal, da so predsednico vlade opozorili na probleme mladih, ki so pogosto namenoma prezrti. »Zelo smo veseli prejetih obljub predsednice vlade Alenke Bratušek, da smo mladi prioriteta in da se bo to odražalo tudi v delovanju vlade. Dokaz za to, da ima lahko sodelovanje dobre rezultate, je nedavno sprejeti zakon o štipendiranju. Mladi bomo še naprej opozarjali na probleme, s katerimi se soočamo, in budno sledili, da bo od besed prišlo tudi k dejanjem,« je še dodal Urbanc. Na mizi je namreč kar nekaj odprtih projektov, pri katerih si bodo predstavniki mladih zavzemali za celostno in pospešeno reševanje problematike mladih.
Fotogalerija sestanka.

VIR: MSS.