Cikel seminarjev: Priprava mladih na zaposlitev

Društvo Pomlad bo v aprilu organiziralo cikel štirih seminarjev z naslovom ”Priprava mladih na zaposlitev”. Namen seminarjev je mladim posredovati pomembne in koristne informacije s področja trga dela, pa naj bo to študentsko delo, delo po avtorski ali podjemni pogodbi, redna zaposlitev ali pa samostojna podjetniška pot. ”

Seminarji bodo pripravljeni tako, da bo teoretični predstavitvi posameznih tematik sledila tudi ponazoritev na praktičnih primerih, seveda pa bo dovolj časa tudi za vsa vprašanja. Udeleženci bodo s seminarji pridobili koristno znanje in praktične informacije, ki jim bodo zelo koristile sploh ob začetkih vstopanja na trg dela.

Seminarje pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Študentska svetovalnica, sindikatom Mladi plus in društvom ŠKUC. Seminarji so pripravljeni principu študent študentu in jih bodo vodili študenti ljubljanske Pravne fakultete, na drugem seminarju pa se nam bo pridružila še sekretarka sindikata Mladi plus Dalia Cerovšek.

Seminarji bodo potekali vsak četrtek v mesecu aprilu, od 18.00 do 20.00 v veliki sobi

Študentske hiše SRCe, na Židovski stezi 6 v Ljubljani. Udeležba je brezplačna (program sofinancira Urad za mladino Mestne občine Ljubljana) in namenjena študentom in mladim iskalcem zaposlitve. Vljudno vabljeni!

Prijave sprejemamo na

pomladdrustvo@gmail.com do 4. 4. 2013.

Podrobnejši opis seminarjev:

1.) Vse kar moram vedeti o dohodnini
Kdaj in kje? Četrtek, 4. 4. 2013 od 18.00 do 20.00 v Veliki sobi študentske hiše SRCe na Židovski stezi 6 v Ljubljani

Kdo? Seminar bo vodil Matej Rauh

Na delavnici se bodo predstavili osnovni dohodninski pojmi, kot so dohodninska obveznost in splošno o dohodnini, akontacija dohodnine, informativni izračun in odločba o odmeri dohodnine, vzdrževani družinski člani, davčne olajšave itd. Udeleženci delavnice bodo po koncu razumeli bistvene dohodninske zadeve, ki jih morajo poznati kot mladi iskalci zaposlitve oz. zaposleni. Na delavnici se bo izvedel tudi praktičen prikaz, kako se računa dohodninska obveznost, kakšen je informativni izračun dohodnine in dohodninska odločba ter kako se izpolni ugovor zoper informativni izračun, napoved za odmero dohodnine in vloga za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov.

2.) Avtorska pogodba, podjemna pogodba in študentsko delo
Kdaj in kje? Četrtek, 11. 4. 2013 od 18.00 do 20.00 v Veliki sobi študentske hiše SRCe na Židovski stezi 6 v Ljubljani

Kdo? Seminar bo vodil Jure Ajdovec

Na delavnici se bo udeležencem predstavilo tri različne oblike dela, ki so za mlade zelo aktualne in sicer študentsko delo, avtorska pogodba in podjemna pogodba. Predstavljene bodo pravice in obveznosti, ki jih ima študent pri opravljanju študentskega dela, posebna pozornost pa bo namenjena reševanju zapletov, ki nastanejo od delodajalčevem neplačevanju zaslužka študentom.

Avtorska in podjemna pogodba bosta celovito predstavljeni; kakšni obliki dela to sploh sta, kakšno delo se lahko opravlja preko takšnih pogodb, kakšne so pravice in obveznosti izvajalca po obeh pogodbah so vprašanja, ki bodo razjasnjena. Predstavljeni bodo tudi dohodninski vidiki vseh treh oblik dela.

3.) Začetki podjetništva – osnove samostojnega podjetništva
Kdaj in kje? Četrtek, 18. 4. 2013 od 18.00 do 20.00 v Veliki sobi študentske hiše SRCe na Židovski stezi 6 v Ljubljani

Kdo? Seminar bosta vodila Jure Ajdovec in Matej Rauh

Razmišljaš o tem, da bi začel samostojno podjetniško pot, vendar še nisi dovolj dobro seznanjen s področjem samostojnega podjetništva? Potem je ta seminar pravšnji zate! Predstavljene bodo vse pomembne osnove, ki jih je potrebno vedeti ob podajanju na samostojno podjetniško pot. Poleg splošne predstavitve s.p.-ja boste izvedeli kolikšni so prispevki, ki jih plačujejo samostojni podjetniki, kako se obračunavajo in plačujejo, kaj je pomembno vedeti pri vodenju računovodstva in še kaj. Seveda bo nekaj pozornosti namenjene tudi združljivosti s.p.-ja in študentskega statusa, predstavljene pa bodo tudi pomembne novosti na področju s.p.-ja, ki jih letos ni malo.

4.) Redna zaposlitev – moje pravice in obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi
Kdaj in kje? Četrtek, 25. 4. 2013 od 18.00 do 20.00 v Veliki sobi študentske hiše SRCe na Židovski stezi 6 v Ljubljani

Kdo? Seminar bosta vodili Jasna Voje in Dalia Cerovšek

Prvič iščeš redno zaposlitev oz. si prvič redno zaposlen, vendar še ne poznaš najbolje delovnopravne zakonodaje? Na tem seminarju boste celovito spoznali redno zaposlitev za nedoločen in določen čas, ter pogodbo o zaposlitvi – kakšne so pravice in obveznosti delodajalca in zaposlenega. Iz prve roke pa bo predstavljena tudi dejanska situacija na trgu dela za mlade iskalce zaposlitve in kako se s tem najbolj uspešno soočiti.