Sporočilo za medije iz novinarske konference: Zagotovimo mladim zaposlitve – z Jamstvi za mlade!

Na povezavi “preberi več” najdete sporočilo za medije iz današnje novinarske konference z naslovom “Zagotovimo mladim zaposlitve – z Jamstvi za mlade!”, ki smo jo v Sindikatu Mladi plus izvedli v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije in Študentsko organizacijo Slovenije.

Na novinarski konferenci smo izpostavili:

1. V Sloveniji je v zadnjem letu izjemno narasla stopnja brezposelnosti mladih. Ta se je med decembrom 2011 in decembrom 2012 zvišala iz 15,9 % na 26,9% – za 11 o.t. – kar je največji dvig v celotnem območju EU- večji celo od Grčije in Španije.
2. Vse večje brezposelnosti med mladimi se zaveda tudi Evropa, zato nastalo situacijo pospešeno rešuje – poudarja pomembnost sprejema Jamstva za mlade v državah članicah.
3. 28. februarja 2013 bodo v Bruslju na zasedanju Sveta EU za zaposlovanje sprejemali program t.i. jamstev za mlade (youth guarantee). Zato mladi pozivamo ministra Vizjaka, da glasuje ZA in omogoči mladim brezposelnim v 4 mesecih po nastanku brezposelnosti zaposlitev, izobraževanje ali trening.

Ljubljana, 26. 2. 2013
Sporočilo za medije iz novinarske konference: Zagotovimo mladim zaposlitve – z Jamstvi za mlade!

28. 2. 2013 bodo v Bruslju na zasedanju Sveta EU za zaposlovanje sprejemali program t.i. jamstev za mlade (youth guarantee). Zato mladi pozivamo ministra Vizjaka, da glasuje ZA in omogoči mladim brezposelnim v 4 mesecih po nastanku brezposelnosti zaposlitev, izobraževanje ali trening. Sredstva zagotavlja Evropski socialni sklad, potrebujemo le še potrditev Ministrstva za delo ter čim prejšnjo implementacijo ukrepa na nacionalni ravni.

Dalia Cerovšek, sekretarka Sindikata Mladi plus: »Youth guarantee oz. jamstvo za mlade mladim najkasneje v 4 mesecih brezposelnosti zagotovi zaposlitev, izobraževanje ali trening (praktično usposabljanje). Nihče, mlajši od 25 let oz. sveži diplomant do 30. leta, tako ne ostane brezposeln dlje kot 4 mesece. S tem preprečimo tudi pojav t.i. izgubljene generacije mladih – to je mladih, ki v času krize poskušajo vstopiti na trg dela, a so zaradi neugodnih razmer na trgu dela pri tem neuspešni, razočarani in jezni. V Sloveniji predlog glasno podpirajo in upajo na čim prejšnjo izvedbo na Mladinskem svetu Slovenije, na Študentski organizaciji Slovenije, v Sindikatu Mladi plus ter v društvu ŠKUC.«

Tea Jarc, predsednica, Mladinski svet Slovenije –(MSS): »Mladinske organizacije in organizacije za mlade si prizadevamo, da bi bili konkretni ukrepi pripravljeni skupaj z nami, za njegovo implementacijo pa si še posebej prizadevajo v Evropskem mladinskem forumu. Evropski poslanci so 16. januarja 2013 z veliko večino podprli resolucijo, ki poziva k oblikovanju sistemov jamstev za mlade. Vprašanje pa je, ali bo resolucija dejansko zaživela v konkretnih ukrepih ali pa bo ostala le pobuda na papirju. MSS bo stremel k temu, da jamstvo za mlade postane slovenska realnost. Na potezi pa so predvsem naši odločevalci, da končno rečejo: “Čas je! Čas je za vlaganje v mlade, da bodo resnično avtonomni in prevzemali odgovornost za lastno kot tudi prihodnost naše družbe.«

Anja Krebs, predsednica Odbora za socialo in zdravstvo, Študentska organizacija Slovenije (ŠOS): »Predlog so podprli tako na Evropski komisiji, Evropskem parlamentu kot na Odboru za regije, potrebno pa bo počakati do konca februarja, da predlog sprejmejo tudi ministri za delo iz držav članic EU. Program Jamstva za mlade bo namreč 28. februarja 2013, torej ta četrtek, sprejemal Svet EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov. Zato pozivamo ministra Vizjaka, da na seji Sveta ministrov EU glasuje ZA program jamstev za mlade (youth guarantee). In da se nato ukrep čim prej implementira na nacionalni ravni, seveda ob sodelovanju socialnih partnerjev in mladinskih organizacij.«

Kontakta oseba za več informacij:
Dalia Cerovšek
E: dalia@mladiplus.si
M: 040-571-050

Fotografije najdete v galeriji na naši Facebook strani.