Youth guarantee – jamstvo za mlade?

Mnogi mladi znotraj Evrope imajo težave pri iskanju zaposlitve. Brezposelnost je zagotovo težava, ki jo na svoji koži občutijo tudi mnogi mladi iz Slovenije. Evropske instituacije so si enotne in na ves glas in pozivajo, naj se uvede garancija za mlade (youth guarantee), ki bi rešila te težave. In kaj bi to prineslo za mlade?

Youth guarantee, garancija za mlade, zagotovilo za mlade, jamstvo za mlade,…slišimo mnogo različnih poimenovanj. Ne glede na terminologijo, gre za koncept, ki mladim najkasneje v 4 mesecih brezposelnosti zagotovi zaposlitev, izobraževanje ali trening (praktično usposabljanje). Nihče, mlajši od 25 let oz. sveži diplomant do 30.leta, tako ne ostane brezposeln dlje kot 4 mesece. S tem preprečimo tudi pojav t.i. izgubljene generacije mladih – to je mladih, ki v času krize poskušajo vstopiti na trg dela, a so zaradi neugodnih razmer na trg dela pri tem neuspešni, razočarani in jezni.
Denar za implementacijo takega ukrepa naj bi se črpal iz Evropskega socialnega sklada. Predlog so podprli tako na Evropski komisiji, Evropskem parlamentu kot na Odboru za regije, potrebno pa bo še počakati do konca februarja, da predlog sprejmejo tudi ministri za delo iz držav članic EU. Mladinske organizacije in organizacije za mlade si prizadevajo, da bi bili konkretni ukrepi pripravljeni skupaj z njimi, za njegovo implementacijo pa si še posebej prizadevajo v Evropskem mladinskem forumu (YFJ). V Sloveniji predlog glasno podpirajo in upajo na čim prejšnjo izvedbo na Mladinskem svetu Slovenije, na Študentski organizaciji Slovenije, v društvu ŠKUC ter v Sindikatu Mladi plus.
Vesna Miloševič, strokovnjakinja za zaposlovanje mladih