Kaj prinaša reforma trga dela za mlade?

21. 2. 2013, Ljubljana. Trenutno se socialni partnerji pogajajo o reformi trga dela – gre za spremembe Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-1) in Zakona o delovnih razmerjih (ZDR). In kaj to pomeni za mlade?

Zakonodaja sicer še ni sprejeta in je bila v sredini februarja v obravnavi na Odboru za delo. Dokončno naj bi se sprejemala šele v marcu. A vendar lahko omenimo že nekaj glavnih sprememb, ki so jih sindikati spogajali za mlade:

Kaj prinašajo spremembe za mlade?
Nadomestilo tudi, če si bil/a zaposlen/a samo 6 mesecev:
Če imaš 6 mesecev zavarovalne dobe (kar pomeni, da si bil/a pol leta zaposlen/a), ti po izteku zaposlitve 2 meseca pripada prejemanje denarnega nadomestila. To denarno nadomestilo pa znaša 80 % povprečja plače v zadnjih 5 mesecev. Ta določba velja za mlajše od 30 let.

Plačani stroški prevoza in malice za pripravnike:
Do sedaj nekateri pripravniki niso bili upravičeni niti do plačila, niti do povrnitve potnih stroškov in stroškov malice. Z novim predlogom bodo delodajalci vsem pripravnikom dolžni povrniti vsaj stroške malice in potne stroške.

Odpravnine tudi za pogodbe za določen čas:
Do sedaj so odpravnine prejeli le tisti, ki so bili pred tem zaposleni za nedoločen čas. Po predlogu, ki je trenutno na mizi, so upravičeni do odpravnine tudi tisti, ki so bili zaposleni za določen čas. In to ne glede na trajanje zaposlitve.

Ekonomsko odvisni delavci:
Predlog zakonodaje uvaja novo kategorijo ekonomsko odvisnih delavcev. To so samozaposlene osebe, ki na podlagi pogodbe civilnega prava, osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa opravlja delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter sami ne zaposlujejo delavcev. Ekonomska odvisnost pri tem pomeni, da oseba najmanj 80 % svojih letnih dohodkov pridobi od istega naročnika. Po predlogu ZDR tudi zanje velja pravno varstvo skozi določbe zakona.

Konec veriženja pogodb za določen čas:
V obstoječem zakonu se je prepovedovale veriženje pogodb za določen čas za istega delavca na istem delovnem mestu. Po novem predlogu bo zapisano, da je prepovedano veriženje pogodb na istem delovnem mestu, kar naj bi bolj učinkovito zamejilo zlorabe.