Evropski parlament pravi DA garanciji za mlade brezposelne

Evropski poslanci so 16. 1. 2013 sprejeli Resolucijo o Evropski Garanciji za mlade (youth guarantee). Evropska garancija zagotavlja, da nobena mlada oseba ni brezposelna dlje kot 4 mesece in da se ji v tem času zagotovi ali zaposlitev, ali nadaljevanje izobraženja ali pripravništvo. Kaj to prinaša za mlade v Sloveniji?

Evropski parlament je v sredo glasoval o Resoluciji o garanciji za mlade. Poslanci Evropskega parlamenta so z veliko večino sprejeli Resolucijo (546 za, 96 proti, 28 jih ni glasovalo).

Garancija za mlade oz. Youth Guarantee je v sprejeti resoluciji definiran kot garancija za mlade do 25 let ter sveže diplomante do 30 let, da sem jim v 4 mesecih odkar postanejo brezposleni, zagotovi ali kvalitetno zaposlitev, ali nadaljevanje izobraževanje ali pripravništvo.

Na osnovi te resolucije se bo pozvalo ministre za delo v EU27, da februarja 2013 sprejmejo Priporočilo Sveta za uvedbo te sheme v vse države EU. Za mlade brezposelne v Sloveniji to pomeni, da bo potrebno počakati na ukrepanje Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in njihovo implementacijo garancije za mlade.

Na tej povezavi si lahko pogledatei kratko sporočilo za javnost Evropskega parlamenta.

Vaš Sindikat Mladi plus

Facebook, Twitter, info@mladiplus.si