»Morali bi zamrzniti dobičke, ne pa plač!«

Za julijsko tematsko številko Delavske enotnosti, glasila Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, v kateri so se posvetili vsesplošni draginji, naraščajoči inflaciji in podražitvam, so se pogovarjali tudi s sociologom Markom Kržanom, ki je prispeval nekaj pronicljivih vpogledov, dostopnih na spodnji povezavi.

“Delodajalci in organizacije kapitala bodo poskusili inflacijo izkoristiti za to, da ustavijo rast plač. To bo seveda prizadelo standard delavstva, saj se bo kupna moč zmanjševala. Pri tem bodo imeli delodajalci najbrž podporo vlade, Evropske unije in evropske centralne banke, medtem ko se bodo lahko delavci in delavke zanesli samo nase in na svoje organizacije, torej na sindikate.”

[…]

“Spet bo aktualna parola: »Ne bomo plačali vaše krize!« Delavci in delavke niso povzročili epidemije niti niso sprejemali ukrepov proti njej. Prav tako niso povzročili vojne v Ukrajini in niso začeli ekonomske vojne z Rusijo. Nobenega razloga ni, da bi spet žrtvovali svoj standard zaradi nečesa, na kar nimajo vpliva.”

Nujno branje!

»Morali bi zamrzniti dobičke, ne pa plač!« – Sociolog Marko Kržan o draginji na pohodu

Foto regularguy.eth/Unsplash