Boste na dan volitev v tujini? Samo do četrtka se še lahko prijavite na glasovanje iz tujine!

Da bodo 24. aprila potekale prelomne, tektonske državnozborske volitve vsi prav dobro vemo. V zvezi s tem že tečejo različna volilna opravila, kmalu pa se bo začela tudi uradna predvolilna kampanja. Seveda pa obstaja nekaj datumov, na katere je treba biti pozoren.

Boste na dan volitev slučajno v tujini? Le še do četrtka, 24. marca 2022, se lahko prijavite na glasovanje iz tujine.

Kako?

Najpozneje mesec dni pred volitvami, to je do torej 24. marca (do opolnoči), morate na Državno volilno komisijo vložiti vlogo, da boste glasovali iz tujine. To lahko storite prek portala e-uprava, kjer označite, na katerega od dveh mogočih načinov boste glasovali. Oddaja vloge z digitalnim potrdilom je mogoča na tej povezavi, oddaja vloge brez digitalnega potrdila pa tukaj.

Kako lahko torej glasujem iz tujine?

Ko boste oddali vlogo, boste nato lahko iz tujine glasovali na dva načina:
1. po pošti,
2. ali osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije.
Vse informacije o tem, kako voliti, če vas na dan volitev ni v državi ali blizu vašega volišča najdete na tej povezavi.

Potujoči festival demokracije
 

Sindikat Mladi plus je seveda tudi del iniciative Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in več kot 1000 posameznic ter posameznikov iz vse Slovenije, kjer s(m)o se odločili, da se s potujočim festivalom demokracije v predvolilnem času odpravimo v čim več slovenskih krajev. V okviru festivala Mi bomo odločali: Gremo volit! bomo z raznolikimi aktivnostmi v središčih slovenskih mest opozarjali na pomen volilne udeležbe, predstavljali Volitvomat, orodje, s katerim bomo volivke in volivci lažje ter bolj premišljeno izbrali komu podeliti naš glas, kaj pojedli, poslušali glasbo, se pogovarjali o pomenu volitev, sodelovali v razpravi o pomenu demokracije, transparentnosti, zaščiti žvižgačev in še kaj.

Pridružite se nam tudi vi!

Voli vsebino, ne obrazov!

Volitvomat, ki ga najdete na tej povezavi, je digitalno orodje, ki zajema 40 zahtev, ki so jih oblikovale organizacije civilne družbe in pozvale politične stranke, ki bodo sodelovale na prihajajočih državnozborskih volitvah, naj se do teh zahtev opredelijo. Odgovore na zahteve pa lahko podate tudi vi in tako preverite, s katero od strank se najbolj ujemajo vaša stališča. Organizacije civilne družbe, združene v iniciativo Glas ljudstva, s(m)o pripravile še veliko več zahtev, kot jih zajema Volitvomat. Če vas zanima, kako so se do preostalih zahtev opredelile politične stranke, lahko to preverite tukaj.