Sprejet predlog evropske direktive o platformnem delu! Izhodišče solidno, toda pravo delo nas šele čaka

Sindikati so evropski ravni dosegli majhno zmago. Po dolgih pogajanjih je Evropska komisija včeraj predstavila predlog direktive, s katero bodo regulirali platformno delo.

Direktiva vsebuje številne predloge, za katere smo se močno borili sindikati, delavke in delavci, vendar pa jo moramo še izboljšati! Pogajanja se nadaljujejo, zdaj je žogica na strani držav članic, ki se bodo o predlogu direktive usklajevale v naslednjih mesecih. Čas je, da platformne, ki kujejo ogromne dobičke prav na izkoriščanju delavk in delavcev, prevzamejo tudi odgovornost.

Platformno delo od P do D

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije vsako leto tradicionalno obeležujejo dan človekovih pravic tako, da opozorijo na aktualno problematiko, jo predstavijo politiki in javnosti ter pozovejo, naj se področje uredi. Letos pa so opozorili na položaj delavk in delavcev v platformnem gospodarstvu. V ta namen je bilo organiziranih več aktivnosti, med drugim tudi okrogla miza o problematiki, na kateri je sodelovala tudi naša predsednica Tea. Več o tem lahko izveste na tej povezavi, ne spreglejte pa tudi resolucije ZSSS za poštene pogoje v platformnem gospodarstvu, ki jo najdete tukaj.